Skip to main content

Migræne bliver værre op til overgangsalderen

Ny forskning bekræfter, hvad kvinder med migræne har sagt i årevis nemlig, at migræneanfaldene synes at blive værre i årene op til og under overgangsalderen.

"Kvinder, der har migræne, får 50 til 60 pct. mere hovedpine, når de går gennem perimenopausen og overgangsalderen,” siger dr. Vincent Martin, der er professor i medicin på University of Cincinnati.

”Det nye fund bekræfter, hvad kvinder har sagt i årtier, men nu har vi endelig nogle beviser."

{snippet start}

Den perimenopausale tid er den tid, hvor de månedlige perioder ender. Perimenopause kan vare flere år og er ofte præget af uregelmæssig menstruation, hedeture og søvnproblemer. Perimenopause kan begynde i 40'erne, og overgangsalderen sker i gennemsnit i en alder af 51 år.

{module 234}

I undersøgelsen indgik lidt over 3.600 kvinder i alderen 35 til 65 år, der svarede på et spørgeskema, hvor de blev udspurgt om status på deres overgangsalder, og om de havde migræne og i givet fald hvor ofte. Kvinderne blev klassificeret med en høj frekvens af hovedpine, hvis de havde 10 eller flere anfaldsdage om måneden.

Mindre østrogen

Kvinderne i undersøgelsen blev nogenlunde ligeligt fordelt mellem de tre grupper: præmenopausale, perimenopausale og postmenopausale.

Mens 8 pct. af den præmenopausale gruppe havde hyppig hovedpine, så steg tallet til 12,2 pct. af de perimenopausale kvinder, mens 12,0 pct. af kvinderne i overgangsalderen havde værre hovedpine.

”I første omgang kan resultaterne synes forvirrende, da eksperterne ved, at yngre kvinder ofte får migræne lige før og i begyndelsen af en menstruationscyklus,” siger undersøgelsens forsker dr. Richard Lipton, der er direktør for Montefiore Medicals hovedpinecenter og professor i neurologi ved Albert Einstein College of Medicine i New York City.

"Kvinder med migræne får mest sandsynligt anfaldene et par dage før deres menstruation og i de første par dage af cyklus, når østrogen og progesteronniveauerne begge falder. Tanken om, at kvinder, der har færre perioder under perimenopause, ville få flere migræneanfald, forekommer derfor paradoksal, "siger han.

Men han tilføjer, at eksperterne mener, at det er det faldende østrogenniveau, der forklarer hovedpinerne i begge tilfælde.

Vincent Martin foreslår de udsatte kvinder at få justeret eller skiftet deres migrænemedicin.

”Kvinderne kan evt. også få en kortvarig hormonbehandling for at hæve østrogenniveauet og dermed mindske antallet af hovedpiner.

Men det er vigtigt, at kvinderne taler med deres læge om fordele og risici - såsom en øget risiko for slagtilfælde - ved hormon brug.”

Undersøgelsen er netop offentliggjort på American Headache Society´s årsmøde i Los Angeles.