Forkølelsessår kan medføre Alzheimers

 

Går du rundt med et jævnligt udbrud af forkølelsessår, så har du en forøget risiko for at blive ramt af Alzheimers.

Det mener svenske forskere fra Umeå Universitet på baggrund af to undersøgelser, de har fået offentliggjort i tidsskriftet Alzheimers & Dementia.

"Vores resultater viser tydeligt, at der er en sammenhæng mellem infektioner af herpes simplex virus (populært kaldet forkølelsessår, red.) , og risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom. Det betyder også, at vi har nye muligheder for at udvikle behandlingsformer for at stoppe sygdommen," siger Hugo Lövheim, lektor på Institut for Samfundsmedicin og rehabilitering og en af forskerne bag undersøgelsen.

Alzheimers sygdom er den mest almindelige blandt demenssygdommene. De seneste års forskning har i stigende grad vist, at der er en mulig forbindelse mellem infektion med en almindelig herpes-virus, herpes simplex virus type 1 og Alzheimers sygdom. Et flertal i befolkningen bærer denne virus. Efter den første infektion lever virussen i kroppen i resten af din levetid, og den bliver genaktiveret nu og da og forårsager typisk sår i munden.

Svækket immunsystem

Hypotesen, der forbinder herpes virus og Alzheimers sygdom er baseret på, at et svækket immunsystem blandt ældre skaber muligheder for, at viruset kan sprede sig yderligere til hjernen. Der kan den igen starte processen, hvilket resulterer i Alzheimers sygdom.

Hugo Lövheim og Fredrik Elgh, professor ved Institut for Virologi, har nu fået bekræftet denne sammenhæng i to store epidemiologiske undersøgelser.

I en undersøgelse, som er baseret på Betula-projektet, der er en undersøgelse af ældres hukommelse og demens, har forskerne konstateret, at en reaktiveret herpes-infektion fordobler risikoen for udvikling af Alzheimers sygdom.

Undersøgelsen havde 3.432 deltagere, der i gennemsnit blev fulgt i 11,3 år.

I en anden undersøgelse blev prøver doneret til Medicinsk Biobank ved Umeå Universitet fra 360 mennesker med Alzheimers sygdom undersøgt sammen med lige så mange, der ikke havde udviklet demens. Prøverne blev i gennemsnit taget 9,6 år før diagnosen. Denne undersøgelse viste også en omtrent fordoblet risiko for at udvikle Alzheimers sygdom, hvis personen var bærer af herpes virus.

"Noget som gør denne hypotese meget interessant er, at herpes-infektion i princippet nu kan behandles med antivirale midler. Derfor håber vi inden for et par år, at kunne indlede undersøgelser, hvor vi også vil forsøge at behandle patienter, så vi kan forhindre udviklingen af Alzheimers sygdom, "siger Hugo Lövheim.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?