Håndtørrere på offentlige toiletter rene bakteriebomber

 

Vi kender det vist alle. At gulvet på offentlige toiletter flyder med toiletpapir, som folk har brugt til at tørre hænderne i, når der nu ikke er papirservietter, men kun en elektrisk håndtørrer på væggen.

Det er nu nok ikke at hygiejniske årsager, at mange tyr til toiletrullen, hvis der ikke er papirservietter, men skyldes nok snarere, at man ikke gider stå i kø til de larmende elektriske vægdyr.

Uanset hvad, så er det en rigtig god idé at tørre hænderne i papirservietter/toiletpapir frem for elektriske håndtørrere, når man har vasket hænder efter endt toiletbesøg.

En ny undersøgelse viser nemlig, at de elektriske håndtørrere spreder langt flere bakterier end papir.

 

Der er noget i luften

 

Britiske forskere placerede en harmløs form for bakterier på hænderne på nogle frivillige deltagere for at simulere, at de vaskede deres hænder dårligt. Derefter blev de bedt om enten at bruge almindelige varmluft håndtørrere,  "jet-air"  håndtørrere eller papirservietter til at tørre deres hænder.

Forskerne målte niveauet af luftbårne bakterier, og de fandt større mængder bakterier i området nær de elektriske apparater end ved papirserviet holderne.

”Jet-luft tørrerne var de værste. Omkring dem var bakterieniveauet 4,5 gange højere end omkring de almindelige varmluft tørrere og 27 gange højere end omkring papirservietdispenserne,” siger Mark Wilcox fra University of Leeds.

Forskerne fandt også, at bakterierne blev i luften længe efter, at håndtørrerne blev brugt. 48 pct. af bakterierne var stadig i luften mere end fem minutter efter brug, og bakterierne kunne påvises 15 minutter efter brug.

"Næste gang du tørrer dine hænder på et offentligt toilet ved hjælp af en elektrisk håndtørrer, kan du sprede bakterier uden at vide det. Du kan også modtage bakterier fra andres hænder,” siger Wilcox.

Undersøgelsen er offentliggjort i Journal of Hospital Infection.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?