Denne uge starter influenza-epidemien

Nu begynder vinteren for alvor med skrap kulde og dermed er der angiveligt sat dato på årets influenza-epidemi. Den begynder om ca. to uger.

 

Det antyder en ny svensk undersøgelse, der viser, at en uge med temperaturer lige omkring nulpunktet også er starten på udbrud af influenza. Resultaterne er baseret på en gennemgang af 20.000 virusprøver og analyser af vejrstatistik.

I løbet af de næste 10 dage falder temperaturen ned til -10 grader, så omkring uge 4 kan vi forvente, at folk begynder at snøfte, nyse, have feber og så småt lægger sig syge. I hvert fald ifølge den svenske undersøgelse.

"Ifølge vores beregninger går en kold uge med en gennemsnitlig temperatur under nul grader Celsius forud for starten af en ​​influenza epidemi", siger Nicklas Sundell fra Sahlgrenska Akademi og specialist i infektionssygdomme på Sahlgrenska Universitetshospital.

Undersøgelsen er baseret på 20.000 virusprøver taget med næseskrab fra folk, der søgte lægehjælp i Göteborg-området i tre vintersæsoner. Forekomsten af ​​respiratoriske vira blev derefter sammenlignet med vejrdata fra det svenske meteorologiske og hydrologiske institut (SMHI), og resultaterne er klare: Influenzaudbrud synes at blive aktiveret omkring en uge efter den første virkelig kolde periode med lave udendørs temperaturer og lav fugtighed.

"Vi tror, ​​at det pludselige fald i temperaturen bidrager til at "kickstarte" epidemien. Når epidemien er startet fortsætter den selvom temperaturen stiger. Når folk er syge og smitsomme kan mange flere blive smittet," siger Nicklas Sundell.

Undersøgelsen understøtter teorien om, at aerosolpartikler indeholdende virus og væske er bedre i stand til at spredes i koldt og tørt vejr. Hvis den omgivne luft er tør absorberer den fugt, og aerosolpartikler skrumper og kan forblive luftbårne.

Forskerne finder det især interessant, at den forudsigelige timing af influenzaudbruddet starter en uge efter en kold periode i alle de undersøgte vintersæsoner.

Nicklas Sundell siger, at i hvert fald på vore breddegrader, er det formentlig en vigtigere faktor for influenzaepidemier end at vi samles indendørs når det er dårligt vintervejr.

"Koldt og tørt vejr og små aerosolpartikler er vigtige faktorer for at en influenzaepidemi tager fart. Men koldt vejr er ikke den eneste medvirkende faktor. Virussen skal være til stede i befolkningen og tilstrækkeligt mange mennesker skal være modtagelige for den," siger han.

Undersøgelsen viser, at vejrforholdene ikke kun er vigtige for sæsonbestemt influenza (Influenza A), men også for en række andre almindelige virus som RS-virus og coronavirus, der forårsager luftvejsinfektioner. Disse vira synes at have det samme mønster med en betydelig stigning i forekomsten i koldt og tørt vejr. På den anden side er nogle vira - som rhinovirus, der er en almindelig årsag til forkølelse - uafhængige af klimaforholdene og er til stede hele året rundt.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Luftveje | jan 16, 2014

Influenza kan give alvorlige komplikationer

Det er højsæson for influenza. Udover at det er møgirriterende at blive lagt ned af…

"Hvis man kan forudsige starten på ​​de årlige influenzaepidemier og andre respiratoriske vira, kan du bruge denne viden til at køre kampagner for influenza vaccine og forberede skadestuer og hospitalspersonale på et øget antal patienter, der søger behandling," siger Nicklas Sundell, der påpeger at anbefalingerne er de samme som tidligere år: vaccination af risikogrupper, host og nys i albuen og husk at vaske dine hænder.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?