Skip to main content

Sprinklervæske kan give legionærsyge

{snippet modul199}
 
{module 187}

Risikoen for at blive smittet med den farlige vandbakterie Legionella under bruseren er langt større end hidtil antaget.

Legionellabakterien kan give høj feber, lungebetændelse og i værste fald dødsfald, hvis man er så uheldig at pådrage sig Legionærsygen.

Nu viser en ny amerikansk undersøgelse, at sprinklervæske til biler også kan indeholde bakterier, der forårsager den dødbringende form for lungebetændelse. Amerikanerne har undersøgt sprinklervæsken på en lang række skolebusser og her fandt de Legionellabakterier i 75 pct. af bussernes sprinklervæske.

Hvad værre var, at forskerne også fandt ud af, at bakterierne var stabile i op til 14 måneder, fremgår det af undersøgelsen, der netop er offentliggjort på årsmødet i American Society for Microbiology.

Legionellabakterier, der er naturligt forekommende og typisk findes i vand, overføres til mennesker gennem tåge eller dampe fra vand, der indeholder bakterierne.For eksempel kan klimaanlæg og boblebade være smittekilder. Bakterierne kan ikke spredes fra person til person.

De fleste mennesker, der udsættes for Legionellabakterier bliver ikke syge, og kun nogle udvikler legionærsyge. Bakterierne kan også forårsage en mildere sygdom, der svarer til influenza. 

Forskerne besluttede at gennemføre deres studie efter, at tidligere forskning  har vist en sammenhæng mellem biler og øget risiko for legionærsyge. En af disse undersøgelser konkluderede, at næsten 20 pct. af legionærsyge i Storbritannien var forbundet med sprinklervæske.

"Denne undersøgelse er den første, der viser høje niveauer af Legionella i biler eller aerosoldåser med sprinklervæske,” siger Otto Schwake, der ph.d.-studerende ved Arizona State University.

”Potentiel overførsel af en dødelig respiratorisk sygdom fra noget så almindeligt som en bil viser, at mennesker kan blive udsat for bakterier, der forekommer naturligt i miljøet, på hidtil ukendte og usædvanlige måder," siger han.

Fakta om legionærsyge

Ifølge det amerikanske Labor Department  fik legionærsyge sit navn efter det første udbrud, der fandt sted i 1976 på et hotel i Philadelphia, hvor Pennsylvania American Legion holdt konvent. Mere end 200 besøgende udviklede lungebetændelse, og nogle døde.

Sådan mindsker du risikoen:

Hvert år får omkring 100 danskere legionærsyge, men det er muligt at mindske risikoen for smitte. Du skal især være opmærksom på lunkent, stillestående vand, hvor der kan opstå forstøvede vandpartikler, som kan transportere bakterien.
Du skal ikke frygte bakterien i dit hjem, hvis du sikrer dig, at det varme vand er virkelig varmt, når det kommer ud af hanerne eller bruserne. Ved temperaturer over 63 grader vil bakterien dø, og derfor er det vigtig, at f.eks. varmtvandsbeholdere ikke har for lav en temperatur. Desuden skal det varme vand føres helt hen til tapstedet, før det bliver blandet med det kolde.

Hvis du har væk i længere tid, kan det være en god idé at lade vandhanerne skylle igennem med varmt vand, inden de bruges. Det samme gælder, hvis du er i udlandet og ikke ved, hvordan de sanitære installationer er.