Hormonbehandling sikker for kvinder med migræne

Migræne kan uden større risiko behandles med hormonterapi samtidig med at det reducerer mange andre ubehagelige symptomer på overgangsalderen.

Det viser en ny analyse af en stor befolkningsundersøgelse kaldet Women's Health Initiative (WHI) med tæt på 68.000 kvinder.

Migræne er en almindelig lidelse hos kvinder, men på grund af forskellige helbredsrisici kan det være et problem at behandle hos ældre.

 

Selv om hormonbehandling er effektiv til at lindre mange af overgangsalderens symptomer, har det hidtil ikke været klarligt om det er sikkert mod migræne, fordi tidligere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem migræne og en øget risiko for slagtilfælde, når man tog p-piller.

Men den ny undersøgelse, der blev præsenteret på årsmødet for det Nordamerikanske Menopause Society (NAMS) i Philadelphia 11. oktober, viser nu, at det ikke øger risikoen for migrænepatienter at få hormonbehandling.

Nyere undersøgelser har vist at hormonbehandling er sikker, især hos yngre kvinder under 60 år, der er tættere på overgangsalderen (10 år efter overgangsalderen), forklarer dr. Peter F. Schnatz, der er tidligere præsident for NAMS og en af ​​undersøgelsens forfattere.

"På baggrund af disse nyere data har hormoner derfor stadig en stor rolle i behandlingen af ​​symptomer på overgangsalder og begrænsningen af knogletab. Da mange kvinder i overgangsalderen rammes af migræner er kendskabet til risikofaktorprofilen for hormonbehandling afgørende vigtig."

Der har været få undersøgelser, der viser virkningen af ​​hormonbehandling på migræne og efterfølgende kardiovaskulær sygdom. Hormoner bliver ofte ikke ordineret til migrænepatienter på grund af sammenhængen mellem tilskud med østrogener og en øget risiko for slagtilfælde hos kvinder, der har migræne.

Derfor er der anbefalinger om, at p-piller bør anvendes forsigtigt eller undgås hos kvinder med migrænehistorie afhængigt af om migræerne ledsages af en aura eller ikke.

I den nye analyse af WHI-undersøgelsen med deltagelse af 67.903 kvinder så forskerne på forholdet mellem migræne og hjertekar-sygdomme og sammenhængen med hormonbehandling.

Forskerne opdagede, at kvinder med migræne havde tendens til at drikke og motionere mindre og indtog mere D-vitamin og calcium. Migræne-ofre var også mere tilbøjelige til at have nattesved og hedeture. Men endnu vigtigere konstaterede forskerne ikke nogen betydelig ekstra risiko for hjertekar-sygdomme for patienter med migræne. Allervigtigst var det dog, at hormonbehandling ikke påvirkede dette forhold.

"Da migræne påvirker en ud af fire kvinder, og kvinder med migræne ofte rådes til at undgå hormonbehandling, kan disse resultater have betydelige konsekvenser for folkesundheden," siger dr. Jelena Pavlovic fra Albert Einstein College of Medicine i Bronx og hovedforfatter af undersøgelsen.

"Vi ved, at ændringer i østrogen fører til migræne for mange kvinder. Men der har været meget lidt forskning fokuseret på migræne gennem overgangsalderen, hvor østrogeniveauet kan svinge meget," siger dr. JoAnn Pinkerton, der er administrerende direktør for NAMS.

"Denne undersøgelse viser klart behovet for mere forskning på dette område, så symptomatiske kvinder kan drage fordel af behandlinger, der er beviste."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?