Skip to main content

Scanning kan sikre bedre smertebehandling

{snippet modul199}
 
{module 187}

Lændesmerter kan være ulidelige og ikke altid til at behandle, men nu har forskere fundet den bedste teknisk løsning til at minimere smerterne.

En molekylær scanning i kombination med en konventionel knoglescanning kan give de nødvendige oplysninger om rygsøjlen til at vælge den mest hensigtsmæssige smertestillende behandling, afslører forskere ved Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging's 2014 årsmøde.

Konventionelle billeddiagnostiske metoder som røntgen og magnetisk resonans viser strukturen af knoglen, men kan ofte ikke afsløre årsagen til smerte.

Men en metode kaldet Single Photon Emission Computed Tomography, kombineret med computertomografi (SPECT/CT) kan ikke bare vise fysiske ændringer, men er i stand til at lokalisere de subtile fysiologiske processer, som forårsager smerte - eksempelvis betændelse eller infektion.

"Lændesmerter er et meget almindelig problem, der påvirker de fleste mennesker på et tidspunkt i deres liv," siger Suruchi Jain, der er medforfatter på undersøgelsen fra Sanjay Gandhi Institute of Medical Sciences i Lucknow, Indien.

Tryk på billede og se en video af SPECT-scanningen

"Inddragelse af SPECT/CT med konventionel knoglescanning kan medvirke til at reducere unødvendige behandlinger og sikre en korrekt håndtering af patienter i smerte."

Resultaterne er baseret på en sammenligning af i alt 80 voksne mellem 20 og 80 år, dere tilfældigt blev delt op i to grupper. En gruppe fik almindelige knoglescanninger, men også SPECT/CT, og en anden gruppe fungerede som en kontrol uden SPECT/CT.

Undersøgelsen viste at patienter, der havde opnået den største smertelinding i forlængelse af den fterfølgende behandling også var dem, der havde fået en SPECT/CT, som kunne give behandlerne det bedste værktøj til behandlingen.

I alt 28 patienter havde opnået en smertelindring på mellem 70 og 100 procent, mens det kun gjaldt 10 personer i kontrolgruppen. Den kliniske diagnose blev ændret for 23 ud af 40 patienter i knoglescanningsgruppen, og tre nye rygproblemer blev afsløret som et resultat af knoglescanning.

"Resultaterne af denne undersøgelse tyder på, at inkorporering af en knoglescanning med SPECT/CT i behandlingen af patienter med rygsmerter kan forbedre resultater markant," siger Jain.