Sådan behandler du smertefulde hælsporer

Det er vigtigt at behandle hælsporer rigtigt, så man kan slippe af med de grimme smerter i løbet af nogle måneder

Af ortopædkirurg og speciallæge Jens V. Bruun

Egentlig er betegnelsen hælsporer helt forkert, for det har intet med en spore at gøre, men er derimod en længerevarende overbelastning af hælballens trædepude på den indre, forreste del af hælballen.

Korkkile, hvor der er skåret af.

Indlæg, der løfter hælen.

En hælspore kan gøre rigtig ondt, og smerterne breder sig som ringe i vandet, så man på et tidspunkt har smerter over hele hælballen. Men aflaster man hælen rigtigt, kan man blive smertefri i løbet af nogle uger/måneder.

Aflastningen kan laves af en kortkile, som skæres til som vist på billedet. Det er vigtigt, at korkkilen er 10 mm på det højeste sted, for 5 mm er for lidt.

Det er også meget vigtigt, at hælbenet er understøttet. Er der skåret for meget af bagtil, vil kanten gøre det umuligt at bruge indlægget.

Kilens lange stykke skal ligge mod ydersiden af skoen.  Sørg for at indlægget kommer helt tilbage i skoen. Hjælper kilen ikke, skal man have et indlæg, der løfter foran hælen, så den kommer til at svæve i luften. Det tager ca. 2-4 måneder at blive hælsporen kvit, hvis man er omhyggelig med at bruge indlægget hver dag.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?