Skip to main content

Pas på med hygiejneprodukter til underlivet

Hygiejne- eller andre produkter til underlivet risikerer at ødelægge den fintbalancerede bakteriekultur, der beskytter os mod betændelse eller andre problemer.

{snippet start}

Det antyder en ny canadisk undersøgelse fra University of Guelph i Ontario, hvor forskerne har sammenlignet brugen af hygiejneprodukter med vaginale eller urinvejsinfektioner.

Nogle produkter - som tamponer og hygiejnebind - er nødvendige for de fleste kvinder, men andre produkter, som f.eks. intimservietter, er ikke nødvendigvis noget vi behøver.

Alligevel køber mange dem i håb om, at de ikke er lige så irriterende som nogle sæber.

Men den nye undersøgelse med deltagelse af 1.435 voksne kvinder fra Canada, har vist, at brugen af intimprodukter er bekymrende forbundet med en øget risiko for vaginale problemer eller urinvejsinfektioner.

"Undersøgelsen viser hvad canadiske kvinder gør for deres vaginale sundhed og identificerer nogle sammenhænge, ​​som forskere nu kan se nærmere på," forklarer Kieran O'Doherty, der er hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet BMC Women's Health.

Ifølge undersøgelsen, der formentlig har store ligheder med danske forhold, bruger ca. 95 procent af canadiske kvinder intime hygiejneprodukter. Alligevel oplever et stort antal af dem, der vælger at gøre det, meget sandsynligt en form for infektion.

"Selv om forskning har vist at udskylning kan have negativ indvirkning på vaginal sundhed, ved vi meget lidt om snesevis af andre produkter derude," bemærker O'Doherty.

Efter at have gennemgået deltagernes besvarelser bemærkede forskerne, at de hygiejneprodukter, som kvinderne oftest brugte, omfattede cremer med det formål at lindre irritation samt fugtighedscreme, smøremidler og vådservietter.

Visse produkter var forbundet med en højere risiko for bestemte typer af infektioner. Faktisk var geler forbundet med en otte gange højere risiko for svampeinfektion, samt en næsten 20 gange højere risiko for bakteriel infektion.

Intime vaske og andre typer vaginale rensemidler var forbundet med en 3,5 gange højere risiko for bakteriel infektion og en 2,5 gange højere risiko for urinvejsinfektion.

Anvendelsen af vådservietter blev også forbundet med en dobbelt så stor risiko for urinvejsinfektion, og glidecreme og fugtgivende cremer med en 2,5 gange højere risiko for svampeinfektion.

"Undersøgelsen fastslår dog ikke, om det er produkterne der forårsager infektionerne eller om kvinder bruger produkterne i et forsøg på at behandle infektionen," understreger Kieran O'Doherty.

"Men resultaterne giver vigtige beviser for stærke sammenhænge, ​​der kræver yderligere forskning."