Dine kasseboner kan være sundhedsskadelige

 

Berøring  af kasseboner kan dramatisk øge din krops optagelse af en potentielt farlig kemisk forbindelse, der kaldes  bisphenol A (BPA).

Det skyldes, at BPA oprindelig er udviklet som et østrogen supplement, og det har i den forbindelse været knyttet til udviklingsmæssige problemer hos spædbørn og børn og kræft, fedme, diabetes og hjertesygdomme hos voksne.

Den kemiske forbindelse findes imidlertid også i produkter, som plast vandflasker og dåsemad, og det bruges også i termisk papir til flybilletter og kasseboner.

"Termisk papir anvendes typisk til kasseboner i restauranter, hvilket gør BPA forurening af fødevarer fra fingre og hænder sandsynlige," siger Julia Taylor, der er assisterende professor i afdelingen for biologisk videnskab på University of Missouri.

Da BPA er et hormonforstyrrende stof, er de sundhedsmæssige risici for mennesker betydelige, siger hun.

"BPA fra termisk papir kan absorberes hurtigt i blodet, og de niveauer, vi har målt i vores undersøgelse, kan øge risikoen for diabetes og lidelser, såsom fedme,” siger Taylor.

Hold fingrene væk

Der er udviklet et andet kemikalie, der kan erstatte BPA i termopapir, men det kan også udgør en trussel mod menneskers sundhed," siger Taylor. ”Derfor bør håndtering af termiske kvitteringer holdes på et minimum."

Dertil kommer, at almindeligt anvendte hudprodukter synes at øge absorptionshastigheden af BPA.

I undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE, fik forskerne folk til at røre kasseboner efter brug af et hånddesinfektionsmiddel. De tog også blodprøver og urinprøver.

De fandt, at BPA hurtigt sivede ind deltagernes hud og dramatisk øgede mængden af BPA i deres krop. Hånd desinfektionsmidlet viste sig at booste absorptionshastigheden.

Forskerne testede også menneskers adfærd på fast-food restauranter, hvor nogle af deltagerne spiste pommes frites efter at have rørt ved BPA-belagte kvitteringer. Også her, fandt forskerne, at BPA hurtigt blev absorberet gennem huden.

Taylor sagde, at BPA er så udbredt, at det kan påvises i urinen hos mere end 90 pct. af alle amerikanere.

BPA bliver nogle gange erstattet af det kemiske bisphenol S (BPS).

”Men det er ikke mere sikkert, fordi både BPA og BPS efterligner østrogen.

Steven Hentges, der er talsmand for det amerikanske Chemistry Council,  kalder undersøgelsen "urealistisk".

"Data fra det amerikanske Centers for Disease Control viser, at forbrugernes eksponering for BPA er ekstremt lav. Den typiske BPA eksponering fra alle kilder er omkring 1.000 gange under de sikre doser, der er fastsat af statslige organer i USA, Canada og Europa”, siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?