Skip to main content

Sats på planter hvis du vil undgå diabetes

Plantebaserede diæter er bedst til at reducere risikoen og udviklingen af type 2-diabetes samt den medfølgende forøgede risiko for hjertekar-problemer, som er hovedårsagen til diabetes-patienters øgede dødelighed.

{snippet start}

Det antyder en ny gennemgang af tidligere undersøgelser af sammenhængen mellem forskellige diæter og udviklingen af type 2-diabetes.

Næsten 15 procent af alle globale dødsfald skyldes diabetes og dræbte 5 millioner mennesker under 60 år i 2015. Det er også ofte forbundet med depression, hvilket igen påvirker, hvor godt blodsukkerniveauet styres.

Selv om en overvejende plantebaseret diæt rig på frugter, grøntsager, nødder, bælgfrugter og frø uden eller med kun få animalske produkter har været forbundet med en signifikant lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes, er det ikke klart, om det også er knyttet til forbedret humør og velvære.

Derfor gennemgik forskere fra bl.a. University of London 11 relevante engelsksprogede kliniske forsøg, der blev offentliggjort mellem 1999 og 2017, og sammenlignede plantebaseret kost med andre typer kost. Undersøgelserne involverede i alt 433 personer med en gennemsnitsalder på ca. 55 år.

Otte af forsøgene vurderede virkningen af ​​en vegansk kost og i seks forsøg fik patienter information om optimal ernæring for at hjælpe dem med bedre at forstå fordelene ved en plantebaseret kost. Forsøgene varede i gennemsnit 23 uger.

En systematisk kritisk analyse af resultaterne viste, at livskvalitet - både fysisk og følelsesmæssig - kun blev forbedret hos patienter på en plantebaseret/vegansk kost. Tilsvarende belv de depressive symptomer kun forbedret signifikant i disse grupper.

Nervesmerter (neuropati) blev mindre i både de plantebaserede og de andre diæter, men mere i de plantebaserede. Og tabet af temperaturkontrol i fødderne hos deltagerne i andre diæter tyder på, at man ved at spise overvejende plantebaserede fødevarer måske kan bremse den progressive nerveskade, der er forbundet med diabetes, fortæller forskerne.

Det gennemsnitlige langtidsblodsukker (HbA1c) og fastende blodglukoseniveauer faldt mere skarpt hos dem, der undlod eller spiste meget få animalske produkter, og disse deltagere tabte sig næsten dobbelt så meget i vægt: 5,23 kg mod 2,83 kg. Faldet i blodfedt - en kendt risikofaktor for kardiovaskulær sygdom - var også større hos dem på plantebaserede/veganske kostvaner.

Forskerne påpeger adskillige forbehold over for deres resultater, herunder de små prøvestørrelser af de undersøgelser, de gennemgik, og afhængigheden af ​​data om deltagernes tilbagekaldelse. Men denne gennemgang er den første, der forsøger at se på den psykologiske virkning af en plantebaseret diæt hos mennesker med type 2-diabetes, og det trækker på forskning fra fem forskellige lande, siger de.

I seks af undersøgelserne var de, der fulgte en plantebaseret / vegansk kost, i stand til at skære ned på eller helt stoppe den medicin, de tog for deres diabetes og tilhørende underliggende tilstande, såsom højt blodtryk.

Samlet set viste resultaterne, at selv om de plantebaserede kostvaner var sværere at følge, i det mindste til at begynde med, var deltagerne bedre til at holde sig til dem end deltagerne på andre diæter.

"Baseret på denne systematiske gennemgang kan det konkluderes, at plantebaserede diæter ledsaget af kostråd kan forbedre psykisk helbred, livskvalitet, HbA1c niveauer og vægt og dermed kontrollen med ​​diabetes væsentligt," skriver forskerne.

"Desuden kan plantebaserede diæter muligvis forbedre diabetisk neuropatisk smerte og niveauerne af total kolesterol, det dårlige LDL-kolesterol og triglycerider ved type 2 diabetes."