Overvægt en fordel for ældre med diabetes 2

 

Ældre overvægtige med type 2-diabetes synes at have en lavere dødelighed end yngre diabetikere, der vejer mindre. Og det såkaldte "fedme paradoks" kan betyde, at fedme faktisk virker beskyttende hos ældre type 2 diabetikere, viser en ny undersøgelse.

Resultaterne er netop offentliggjort på det årlige møde i European Association for Study of Diabetes i Barcelona.

I undersøgelsen havde britiske forskere med dr. Pierluigi Costanzo fra universiteterne i Hull og York i spidsen indsamlet data fra 12.000 patienter med diabetes. Af dem havde omkring 1.700 type 1-diabetes, mens resten havde type 2.

Efter 10 år havde 9 pct. af patienterne tegn på akut koronar syndrom, 7 pct. havde haft et slagtilfælde, 6 pct. havde været indlagt for hjertesvigt ,og 34 pct.af patienterne var døde.

Akut koronart syndrom er betegnelse for tilstande, hvor det blod, der føres til hjertemusklen, pludselig bliver blokeret.

Forskerne fandt, at tilfælde af akut koronart syndrom var lavest blandt diabetikere med en normal kropsvægt, men blev mere almindeligt jo højere vægten var, og blandt de overvægtige var risikoen 49 pct. højere end hos de normalvægtige.

Blandt de overvægtige patienter var risikoen for hjertesvigt 53 pct. højere, og for slagtilfælde 25 pct. højere sammenlignet med de normalvægtige patienter.

Lavere dødelighed

Dødeligheden blandt type 2-diabetikerne var imidlertid lavere blandt de overvægtige patienter sammenlignet med de normalvægte. Overlevelsesgraden var især tydelig blandt de ældste patienter, mens de yngste overvægtige patienter havde en højere risiko for at dø, viste undersøgelsen.

For overvægtige og deciderede fede diabetiske patienter i alderen 67 og ældre var risikoen for at dø 18-25 pct. lavere i forhold til diabetespatienter med en normal vægt.

Dr. David Katz, der er direktør for Yale University Prevention Research center siger, at fedme er sundhedsskadeligt, fordi det forårsager type 2 diabetes, men at man i denne undersøgelse udelukkende har undersøgt patienter, der allerede har fået konstateret diabetes.

Sundere barndom

Han påpeger, at en nylig undersøgelse viste flere dødsfald blandt mennesker, der havde været overvægtige i en stor del af deres liv."Fede mennesker i 70'erne er ikke vokset op i en verden med fedmeepidemi i deres barndom. Der er stor forskel på at have været overvægtig i årtier end at blive det senere i livet," sagde han.

Dr. Joel Zonszein, der er direktør for Klinisk Diabetes Center på Montefiore Medical Center i New York, mener ikke, at fedt i sig selv er beskyttende, men at de døende har dårligere fedt og en mere aggressiv diabetes. ”Det er ikke kun et spørgsmål om vægt, men hvor vægten sidder, og hvor aggressiv diabetesen er, der gør forskellen,” siger han.

"I dag har unge mennesker, der udvikler type 2-diabetes, en masse dårligt fedt, ikke mindst omkring livet og de vitale organer som lever og hjerte,” siger han.

"Når de unge kommer til os i dag, er de meget syge. Deres levere er fulde af fedt, det samme er deres hjerter, og deres diabetes er langt mere aggressiv end dem, vi ser hos ældre mennesker,” siger han. ”Derfor er de unge også langt sværere at behandle.”

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?