Tag nogle skridt mere og undgå diabetes

 

En lille ændring af dine daglige rutiner kan gøre det hele til forskel, hvis du er disponeret for diabetes og hjertesygdom.

Hvis der er diabetes type 2 i din familie og du måske er bekymret for også at få sygdommen, er det en rigtig god ide at gå en tur – eller rettere at gå lidt mere end du plejer.

En undersøgelse viser, at bare 2.000 skridt mere end ellers, nedsætter risikoen for diabetes drastisk.

Forskere har analyseret data fra mere end 9.300 voksne med pre-diabetes i 40 lande. Folk med pre-diabetes har en øget risiko for hjertesygdomme som f.eks. slagtilfælde.

Alle deltagerne deltog i et program, som skulle øge deres fysiske aktivitet, slanke sig og begrænse indtagelsen af fed mad. Deltagernes gennemsnitlige antal skridt om dagen blev noteret fra starten af deres deltagelse og igen 12 måneder senere.

Antallet af skridt ved starten af undersøgelsen og antallet efter de 12 måneder påvirkede deltagernes risiko for hjertesygdom.

18  pct. lavere risiko

Undersøgelsen, der er offentliggjort i The Lancet, viser, at for hver 2.000 daglige skridt, som deltagerne tog fra starten af undersøgelsen, havde de 10 pct. lavere risiko for hjertesygdom det følgende år. Og for hver 2.000 skridt, som de øgede de daglige rutiner med hen under undersøgelsesperioden, faldt risikoen for hjertesygdom med 8 pct.

Forskerne nævner et sammenlignende eksempel: Vi tager en person, der tog 4.000 skridt ved undersøgelsens start og ikke ændrede sine vaner det følgende år, og en anden person, som tog 6.000 skridt per dag og øgede det til 8.000 skridt. I de tilfælde vil nummer to person have 18 pct. lavere risiko for hjertesygdom end den første person.

”Vores resultater giver dokumentation for at forandring af den fysiske aktivitet ved bare at tage nogle skridt mere markant reducerer risikoen for hjertesygdom,” siger undersøgelsesleder dr. Thomas Yates, University of Leicester, England.

“Det er vigtigt, at disse gevinster ses uanset ens kropsvægt og uanset, hvilket aktivitetsniveau man begynder på,” siger Yates.

De nye resultater giver os den stærkeste dokumentation for, at det er vigtigt med fysisk aktivitet, hvis man hører til højrisikogrupperne, og det bør diabetes- og hjertepatienter over hele verdenen kende, mener han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?