For diabetikere er blodsukkerkontrol vigtig, men bliver blodsukkeret for lavt kan det være livsfarligt.

Lavt blodsukker øger risikoen for hjerteproblemer

 

Lavt blodsukker også kendt som hypoglykæmi hos personer med diabetes kan forårsage potentielt farlige ændringer i hjertefrekvensen.

Det viser en ny undersøgelse, der bekræfter, at en meget stram styring af blodsukkeret hos mennesker med type 2-diabetes kan føre til højere dødelighed end forventet. Den kan også hjælpe med at forklare, hvorfor nogle ellers raske mennesker med type 1-diabetes dør under deres søvn uden en tilsyneladende årsag.

"Vi fandt, at hypoglykæmi er ret almindeligt, og at natlige episoder generelt var præget af et mønster, hvor blodsukkerniveauet faldt til lave niveauer nogle timer, mens patienterne sov," siger dr. Simon Heller, der er  professor i klinisk diabetes og overlæge ved University of Sheffield i England.

"Perioderne med hypoglykæmi var forbundet med en høj risiko for langsom puls ledsaget af unormal hjertefrekevens. Derfor har vi identificeret en mekanisme, som kan bidrage til øget dødelighed hos personer med type 2 diabetes og høj kardiovaskulær risiko under intensiv insulinbehandling," siger han.

Lavt blodsukker er ikke ualmindeligt hos mennesker med diabetes. Det skyldes bl.a., at selve den behandling, der kan hjælpe med at forhindre højt blodsukker og de alvorlige komplikationer, det på lang sigt kan forårsage, gør, at blodsukkeret bliver for lavt.

Selv om noget diabetesmedicin kan forårsage lavt blodsukker, så er insulin den mest almindelige behandling for at hindre for lavt blodsukker. Insulin er et naturligt forekommende hormon, der hjælper med at få sukker ind i cellerne, så det kan anvendes som brændsel.

"Din krop har brug for brændstof for at overleve og køre ordentligt," siger dr. Simon Fisher, der er lektor i medicin, cellebiologi og fysiologi ved Washington University i St. Louis. 

"I løbet af en hypoglykæmi har kroppen mindre energi. Når hypoglykæmien er mere alvorlig, kan hjernen, som kører på sukker, blive forvirret og holde op med at fungere. Hvis blodsukkeret bliver lavt nok, kan hypoglykæmi være dødelig," siger han til tidsskriftet Diabetes.

Overraskende fund

Lavt blodsukker er et velkendt problem for mennesker med type 1-diabetes, der skal tage flere daglige injektioner af insulin, fordi deres krop ikke længere producerer hormonet. 

”Lavt blodsukker anses generelt ikke for at være et væsentligt problem for type 2-diabetikerne,” siger Heller, der tilføjer, at forskerne var noget overraskede over at se, at mennesker med type 2-diabetes havde lavt blodsukker i omkring 10 pct. af tiden.

Undersøgelsen omfattede 25 personer med type 2-diabetes, der havde en kendt risiko for hjertesygdomme. Deres gennemsnitlige alder var 64 år. De var alle blievet behandlet med insulin, og havde været på insulinbehandling i mindst fire år.

De frivillige forsøgspersoner blev overvåget med en kontinuerlig glukosemonitor i fem dage, samt en anden monitor, der registrerede hjerteaktiviteten. Begge monitorer var bærbare, så deltagerne kunne fortsætte med normale daglige aktiviteter.

Samlet set var der data for 1258 timer med normale blodsukkerniveauer, 65 timer med højt blodsukker og 134 timer med lavt blodsukker. Lavt blodsukker blev defineret som et blodsukker på mindre end 63 milligram pr deciliter. 

Stor risiko

Risikoen for en langsom puls var otte gange højere, når blodsukkeret var lavt om natten i forhold til, når det var normalt. Langsom puls forekom ikke i løbet af dagen, viste undersøgelsen. Andre typer af unormal hjerterytme (arytmi) var også signifikant højere om natten, når blodsukkeret var lavt sammenlignet med, når blodsukkeret var normalt. 

"Denne undersøgelse viste, at spontane insulin-inducerede episoder af hypoglykæmi var forbundet med asymptomatisk milde hjerte arytmier. Vi har udført lignende undersøgelser på dyr, og noterede lignende arytmier under insulin-induceret hypoglykæmi," siger Fisher.

En anden ekspert sagde, de nye undersøgelsesresultater fremhæver farerne ved hypoglykæmi.

"Denne undersøgelse tyder på, at jo dybere hypoglykæmi, desto mere unormale hjerterytmer,” siger dr. John Anderson, der har en fortid som formand for American Diabetes Association. Han mener, at glykæmiske mål bør individualiseres.

Ud over at ændre blodsukkermål, mener eksperterne, at brugen af en kontinuerlig glukose monitor med alarmer også kan hjælpe diabetikere med at undgå lavt blodsukker om natten.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?