For hver kop kaffe du drikker dagligt mindskes din diabetes-risiko yderligere - i hvert fald op til en 4-5 kopper.

Drik kaffe og mindsk din risiko for type-2 diabetes

 

Man bør dog ikke udelukkende bruge kaffe til at mindske sin risiko for at få diabetes. Vægt og motion er stadig vigtige faktorer for at holde risikoen fra døren. 

Jo mere kaffe du drikker, desto mindre er din risiko for at få type-2 diabetes.

En ny stor amerikansk undersøgelse med 123.000 deltagere har vist, at hvis man drikker mere end én kop kaffe om dagen over en fire-årig periode, mindsker man sin risiko for at få type-2 diabetes med 11 pct.

"Det ser ud, som om der er en sammenhæng mellem stigende kaffeforbrug og en lavere risiko for diabetes," siger dr. Frank Hu, der er professor i ernæring og epidemiologi ved Harvard School of Public Health.

"Dybest set er det sådan, at jo mere kaffe, man drikker desto lavere er risikoen for at få diabetes. Mennesker, der drikker 3-5 kopper kaffe om dagen, har nemlig en betydelig reduktion i deres risiko for at få type 2-diabetes," siger han.

Kaffe er imidlertid ikke kun at det gode, idet der er nogle mennesker, der reagerer på kaffens koffeinindhold. Koffein, er et nydelsesmiddel, der kan holde nogle mennesker vågne, og også kan give hjertebanken.

"Det er svært at sige, hvilke komponenter i kaffe, der kan bidrage til en nedsat risiko for type 2 diabetes," siger Hu. "Vi tror, det er kombinationen af antioxidanter og andre næringsstoffer i kaffe, der giver en lavere risiko for at udvikle diabetes."

Vægt og motion

Kaffe kan være en del af en sund kost, men man bør ikke se den som en måde at forebygge type 2-diabetes, siger Hu. "Folk skal stadig være opmærksomme på deres vægt og være fysisk aktive," siger han til tidsskriftet Diabetologia.

"Det fremgår af undersøgelsen, at kaffe kan beskytte i visse mennesker fra at udvikle type 2-diabetes," siger dr. Joel Zonszein, der er direktør på Montefiore Medical Center i New York City.

"Men som med alt andet er budskabet ikke, at man skal drikke kaffe for at forebygge diabetes, men snarere  balancere mellem alle gode elementer i livet, så de kan bruges og indtages med mådehold," siger han.

Undersøgelsen viste, at de, der drak mindre end en kop kaffe eller flere dagligt over de fire år havde 17 pct. højere risiko for at få diabetes i de efterfølgende fire år.

Undersøgelsen viste også, at kaffe fyldt med sukker eller fløde ikke mindskede risikoen for at få diabetes. Det samme gjaldt koffeinfri kaffe og koffeinholdig te. 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?