De nye SGLT2 hæmmere giver en bedre blodsukkerkontrol.

Ny tabletbehandling til type 2 diabetikere

Hidtil har de fleste præparater til type 2 diabetikerne medført vægtstigning, men der er nu kommet en ny gruppe tabletter på markedet, der giver vægttab samtidig med, at risikoen for at få for lavt blodsukker er minimal.

 

Hidtil har de fleste præparater til type 2 diabetikerne medført vægtstigning, men der er nu kommet en ny gruppe tabletter på markedet, der giver vægttab samtidig med, at risikoen for at få for lavt blodsukker er minimal.

I takt med at stadigt flere mennesker verden over får type 2 diabetes arbejder lægemiddelindustrien på højtryk for at udvikle ny medicin, der er mere effektiv end den gamle og samtidig fjerner nogle af de bivirkninger, patienterne hidtil har døjet med, bl.a. vægtøgning.

Derfor har en helt ny gruppe af diabetespræparater nu set dagens lys. Der er tale om de såkaldte SGLT2 hæmmere, der er lette at benytte, da de er i tabletform, og også giver et vægttab, som de fleste patienter med type 2 diabetes er glade for.

”Selv om vi ofte behandler vores patienter med flere forskellige antidiabetika, så må vi konstatere, at mange af vores type 2 diabetespatienter ikke når de mål, vi har sat os for at kontrollere deres blodsukker,” siger professor, overlæge, dr. med., Sten Madsbad fra Hvidovre Hospital.

Et andet problem er risikoen for at få for lavt blodsukker, som er noget af det, type 2 patienterne frygter allermest.

”De nye SGLT2 hæmmere giver en minimal risiko for at få for lavt blodsukker. Samtidig får de patienterne til at tabe 2-3 kg, hvilket er vigtigt, da de fleste type 2 patienter er overvægtige. De har også effekt på blodtrykket, der falder.

SGLT2 hæmmerne har i forhold til de øvrige diabetespræparater en helt ny virkningsmekanisme, fordi de hæmmer re-optagelsen af sukker i nyrerne, så patienten udskiller 50-70 g sukker i urinen per døgn, hvilket svarer til omkring 200-280 kalorier.

Det kan dog have den ulempe, at patienter, der har let ved at få urinvejsinfektioner og svamp, skal være meget opmærksomme på personlig hygiejne, fordi de øger risikoen for infektioner.

Store prisforskelle

Herhjemme er metformin lægernes førstevalg til behandling af type 2 diabetes, men mange når ikke målet for glukosekontrollen på denne behandling alene, hvilket medfører, at der må tillægges en yderligere tablet for at kontrollerer blodglukose.

”SGLT2´erne kan enten gives alene eller i kombination med andre diabetespræparater, og det er en klar fordel,” siger Sten Madsbad.

En behandling med de nye præparater koster 14-15 kr pr. dag, mens det koster 35-46 kr pr. dag alt efter dosis at bruge det hidtil eneste præparat – en såkaldt GLP-1 analog – der også giver et vægttab.

SGLT –2 hæmmerne har tilskud, som de andre tabletter, type 2 diabetespatienter behandles med.

En jungle

Markedet for diabetesmedicin er noget af en jungle, hvor man skelner mellem følgende grupper:

  • Metformin – er førstevalg i behandlingen af type 2 diabetes, og det virker ved at øge kroppens følsomhed for insulin.
  • SU´erne (sulfonylurinstof), der giver en mindre vægtøgning, virker ved at øge insulinproduktionen fra bugspytkirtlen, SU præparater kan forårsage hypoglykæmi
  • Insulin er et hormon, der produceres i bugspytkirtlen, og som øger sukkeroptagelsen i kroppen
  • DDP-4 hæmmerne er vægtneutrale og øger ikke risikoen for hypoglykæmi.
  • GLP-1 analogerne, der giver vægttab, giver ikke hypoglykæmi. Gives som injektion og er dyr.
  • SGLT2 hæmmerne, der er den helt nye gruppe af tabletter, der både giver vægttab og minimal risiko for hypoglykæmi.
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?