Skip to main content

5 tips til at håndtere gigt

{snippet modul199}
 
{module 187}

Gigt er en smertefuld lidelse, der kan sætte en stopper for nogle af de ting, vi ellers godt kan lide at foretage os.  Men der er nogle skridt, du kan tage for at beskytte dine led, mindske smerterne og forbedre din mobilitet.

Fysio- og ergoterapeuter kan naturligvis lære dig, hvordan du kan ændre din adfærd og udføre daglige opgaver lettere. Men der er enkle ting, du selv kan gøre. Her er fem gode råd, der kan lette din hverdag:

1. Hold dig i gang

Undgå at være i den samme stilling for længe. Hvis du arbejder ved et skrivebord så rejs dig op og stræk dig hvert kvarter. Gør det samme, når du læser eller ser fjernsyn.

2. Find din styrke

Lad dine stærkeste led og muskler gøre arbejdet. For at beskytte fingre og håndled, så væn dig til at åbne tunge døre med den ene side af en arm eller skulder. For at reducere trykket på hofter og knæ, når du går på trapper, så brug det stærke ben først, når du går op og det svage, når du går ned.

3. Planlæg

Det er vigtigt, at du forenkler og organiserer dine rutiner, så du minimerer de bevægelser, der er vanskelige eller smertefulde. Hav hjælperedskaber til madlavning, rengøring eller fritidsinteresser i nærheden også selv om du skal have flere ens sæt.

4. Brug arbejdsbesparende redskaber og hjælpemidler

Simple gadgets og enheder kan gøre det lettere at udføre daglige aktiviteter såsom madlavning, havearbejde eller endda få tøj på. Langskaftede gribere kan være rigtig gode, og gummigreb kan hjælpe dig med at få bedre styr på vandhaner, kuglepenne, tandbørster og bestik.  Du kan købe mange hjælpemidler på enten apotekerne, i medicinske udstyrsbutikker eller på internettet. 

5. Bed om hjælp

Mennesker med gigt bekymrer sig om ofte om, at de bliver helt afhængige af andre, men det er kun en meget lille procentdel af gigtplagede, der bliver svært handicappede. Alligevel kan de følelsesmæssige bekymringer om gigt være betydelige. Så fortæl din familie og venner, hvordan gigt påvirker dig, og vær ikke bange for at bede om hjælp, når du har brug for det.

Kilde: Harvard Medical School