Tre kvarters motion ugentligt forebygger gigtproblemer

Kun 45 minutters ugentlig træning kan reducere din risiko for gigt.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Northwestern Medicine i Chicago, hvor forskere har fulgt omkring 1.600 voksne over 49 år i to år.

Deltagerne led alle mere eller mindre af gigtproblemer ved undersøgelsens start. Med et accelometer målte forskerne deres træning og fysiske udfoldelser.

Resultaterne viste efter de to år at deltagere, der dyrkede 45 minutters moderat motion ugentligt var 80 procent mere tilbøjelige til at forbedre eller vedligeholde deres funktion i forhold til deltagere, der dyrkede mindre eller ingen motion. Det gjaldt for både mænd og kvinder.

De generelle retningslinjer foreslår at man dyrker 150 minutters moderat aktivitet om ugen for at undgå for tidlig død og alvorlig sygdom, men kun en ud af 10 ældre amerikanske voksne med gigt i knæene dyrker opfylder det mål. Så det glæder sikkert også mange danskere med gigtproblemer, at 45 minutter kan være tilstrækkeligt.

"Selv en smule aktivitet er bedre end ingen," siger Dorothy Dunlop, der professor i reumatologi og forebyggende medicin ved Northwestern University Feinberg School of Medicine. Hun er er en af forskerne bag undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Arthritis Care & Research.

"For mennesker med gigt, der er minimalt aktive, kan 45 minutters træning føles mere realistisk," siger hun, men understreger, at de 150 minutters ugentlig træning er vigtig for at forebygge hjertekarproblemer og andre sygdomme.

"Jo mere du træner, des bedre vil du have det og jo større er de helbredsmæssige fordele, man opnår."

De generelle retningslinjer tyder nå at 150 minutters moderat aktivitet udført i sessioner, der varer mindst 10 minutter, er vigtige for at fremme et godt hjertekar-system, men heller ikke længden af den enkelte træningssession synes at være afgørende for gigt-udviklingen.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?