Skip to main content

Løb forværrer ikke slidgigt i knæet - tværtimod

{snippet modul199}
 
{module 187}

Overvægtige og andre med risiko for slidgigt i knæene behøver ikke at frygte at løb og anden træning øger risikoen eller forværrer slidgigten.

Hele to nye undersøgelser viser nemlig at træning ikke forværrer hverken smerteniveau eller funktionen af knæene - faktisk ser det ud til at løb beskytter mod slidgigt.

Slidgigt er en ledsygdom karakteriseret ved nedbrydning af brusk, ledbånd og knogler. Den mest almindelige slidgigt er i knæ, hofter, hænder og ryg.

Selv om det er uklart, præcis hvad der forårsager slidgigt, har nogle undersøgelser tydet på, at regelmæssig træning kan bidrage til sygdommen. Men nogle af disse undersøgelser er blevet gennemført med professionelle mandlige løbere, så de gælder måske ikke for den brede befolkning.

Det påpeger i hvert fald forskerne bag den ene af de to undersøgelser fra Baylor College of Medicine i Houston, Texas, der for nylig præsenterede deres resultater på American College of Rheumatologys årsmøde i Boston.

Desuden bemærker forskerne, at løbere har tendens til at have lavere BMI, og derfor har lavere risiko for slidgigt i knæet.

I deres undersøgelse har de analyseret 2.683 deltagere med en gennemsnitsalder på 64,5 år, som var en del af et observationsstudie kaldet Slidgigt Initiativet. 56 procent var kvinder og den gennemsnitlige BMI var 28,6.

Ved starten af undersøgelsen blev deltagerne vurderet for symptomer på slidgigt og fik lavet røntgen af knæene. De blev også bedt om at udfylde Lifetime Physical Activity Questionnaire, der er et spørgeskema, som skal angive de mest almindelige fysiske aktiviteter en person har engageret sig i gennem deres liv.

Røntgenbilleder af knæene blev taget igen to år senere og blev analyseret for tegn på radiografisk knæ slidgigt (ROA) - som kan ses på røntgenbilleder, selv om slidgigten endnu ikke er smertefuld. Deltagerne blev desuden bedt om at angive deres smerteniveau.

Færre smerter

Resultaterne af analysen viste, at deltagere, der havde trænet jævnligt i en periode af deres liv, var mindre tilbøjelige til at opleve hyppige smerter i knæet sammenlignet med deltagere, der ikke havde trænet regelmæssigt.

Kun 22,8 procent af deltagere, der havde trænet på et tidspunkt i deres liv, havde smerter, sammenlignet med 29,8% af deltagere der ikke havde løbet jævnligt.

Forskerne konstaterede, at personer med et lavere BMI var mere tilbøjelige til at engagere sig i regelmæssig løb.

Disse resultater tyder på, at regelmæssig løb ikke øger risikoen for slidgigt i knæet hos den almindelige befolkning; det kan faktisk beskytte mod sygdommen.

Men deres undersøgelse kan ikke afgøre, om regelmæssig løb kan skade personer, der allerede har slidgigt i knæet.

"Men hos mennesker, der ikke har slidgigt, er der ingen grund til at begrænse deltagelsen i jævnligt løb," siger en af undersøgelsens forskere dr. Hsiao-Wei Lo.

Den anden undersøgelse fra New Zealand tyder til gengæld på at motion kan forbedre slidgigt. Her undersøgte forskerne 206 slidgigtpatienter i to år for at måle effekten af regelmæssig motion, manuel terapi, eller en kombination af begge behandlingeri forhold til almindelig lægebehandling alene.

"Formålet med denne undersøgelse var at fastslå, om meget motion eller manuel terapi resulterer i væsentlige ekstra forbdringer, ud over dem sædvanlige medicinsk behandling," siger J. Haxby Abbott fra University of Otago i Dunedin, New Zealand, og en af hovedforfatterne på undersøgelsen.

Deltagernes fremskridt blev målt ved hjælp af Western Ontario og McMaster (WOMAC) slidgigt-indekset, der beregner scores på en skala fra 0-240. Lavere WOMAC score indikerer forbedringer i smerter, stivhed og fysisk funktion. Deltagerne blev også udsat for adskillige fysiske præstationstests. Ved starten af undersøgelsen var den gennemsnitlige alder hos deltagerne på 66 år og deres gennemsnitlig WOMAC score var på 100,8.

Efter to år havde alle deltagere, der dyrkede regemæssig motion, manuel terapi eller en kombination af begge, forbedret deres WOMAC scores markant i forhold til dem, der kun havde fået den almindelige lægehjælp.

Motionsdeltagerne forbedrede deres WOMAC-score med 31,7 point i forhold til dem, der alene fik lægebehandling. Terapideltagerne forbedrede deres WOMAC-score med 30.1 point.