Skip to main content

Derfor rammes kvinder oftest af slidgigt i knæet

Kvinder har en højere risiko for slidgigt i knæet end mænd og det skyldes tilsyneladende forskellene i mænd og kvinders genaktivitet.

Det antyder en ny undersøgelse fra Augusta University i Georgia, USA, hvor forskere har undersøgt synovialvæsken i knæled hos mænd og kvinder med og uden slidgigt.

Slidgigt er resultatet af en ødelæggelse af den brusk, der polstrer rummet mellem vores knogleled. Synovialvæske er en væske, der fylder hulrummet omkring leddene.

Synovialvæske er kendt for at give spor om almindeligt helbred, så forskere besluttede at se på hvilke meddelelser celler i regionen sendte og modtog ved at se på komponenter i væsken, der hedder eksosomer.

Undersøgelsen af synovialvæsken viste klare forskelle i de meddelelser, cellerne sender og modtager via små stykker RNA, kaldet microRNA, hos mænd og kvinder med slidgigt.

De isolerede de mest runde eksosomer i synovialvæske fra patienter med og uden slidgigt. De fandt hos mændene, at 69 mikroRNA'er blev signifikant nedreguleret og 45 blev opreguleret. Hos kvinder var der imidlertid 91 nedregulerede og 53 opregulerede.

"Vi fandt, at der ikke er nogen ændring i antallet af eksosomer, men en ændring i den microRNA-last, de bærer rundt," siger siger Dr. Sadanand Fulzele, knoglebiolog ved Institut for Ortopædkirurgi på Medical College of Georgia.

{snippet start}

Kvinder syntes bare mere påvirket: I alt var mere end 70 biologiske processer ændret hos kvinder, mens mænd kun havde omkring 50 ændrede biologiske processer, rapporterer forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

Forskerne mistænker, at de kønsforskelle, de fandt i exosomindholdet, hjælper med at forklare kønsforskelle i sygdomsrisikoen, og at det kvindelige hormon østrogen er nøglen til forståelse af forskellene.

Især hos kvinderne fandt de microRNA, der var lukket ned eller på anden måde ændret. Det var især microRNA, der har til formål at sende meddelelser, som er gode for leddene, som fremmer østrogen-signalering og kollagenproducerende celler.

Lavere østrogen-produktion, som er typisk efter overgangsalderen, sætter gang i produktion af celler, der nedbryder knogler. I dette miljø har de knoglenedbrydende celler også en tendens til at leve længere, hvilket kan resultere i knogletab. Omvendt anses reduceret risiko for slidgigt som en fordel ved hormonbehandling.

Forskere antager, at østrogen spiller en vigtig rolle for hvilke mikroRNA'er, exosomerne indeholder.

Da forskerne behandlede bruskceller fra raske kvinder med eksosomer fra slidgigtramte mænd og kvinder, reducerede det antallet af friske bruskceller.

Genaktivitet, der sikrer den ekstracellulære ramme om ​​brusken, faldt, mens genaktivitet, der fremmer inflammation, steg.

De fandt kun ét microRNA, MiR-504-3p opreguleret hos både mandlige og kvindelige slidgigtspatienter. Selv om det er uklart, hvad MiR-504-3p gør, mener Fulzele, at det degenererer brusk, hvilket er kernen i slidgigt. I fremtidige undersøgelser vil de bruge MIR-504-3p hæmmere, så de kan finde ud hvilken funktion dette lille stykke RNA har.

Forskerne håber, at de snart kan teste eksosomer i væsken for indikatorer, der tyder på en øget risiko for at brusken ødelægges.

De håber derefter at udtænke en cocktail - muligvis en blanding af microRNA-hæmmere og almindelige helbredsfremmende mikroRNA-efterligninger leveret i menneskeskabte exosomer - der kan injiceres i knæet for at bremse skader.

De udforsker allerede måder at blokere mikroRNA'erne, der forårsager ødelæggelse.

"Der er en genetisk komponent, nogle af os har stærkere brusk end andre. Nogle af os er lavet forskelligt, så vinklen på vores led presser mere nogle steder."

Risikofaktorer for slidgigt er skader, stigende alder, fedme, arvelighed og kvindelighed. Sport med gentagne kraftfulde bevægelser, som løb og basketball, kan også øge risikoen.