Sådan skal du tabe dig for at bremse slidgigt i knæene

Er du overvægtig med slidgigt i knæene, så er det mest effektivt at tabe dig ved at spise mindre, både for din vægt og din slidgigt.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of California, San Francisco (UCSF), hvor forskerne har undersøgt 760 patienter med mild til moderat slidgigt, der tildligere havde deltaget i Osteoarthritis Initiative, som er en landsdækkende amerikansk undersøgelse med fokus på forebyggelse af slidgigt.

Deltagerne havde alle et BMI over 25 og havde fået lavet MR-scanninger af  knæleddet i begyndelsen af ​​undersøgelsen samt efter 48 måneder og 96 måneder.

Forskerne opdelte deltagerne i to grupper på 380 i hver efter om de havde tabt sig eller ej. Den halvdel af deltagerne, der havde tabt sig, blev yderligere opdelt i tre grupper efter om de havde tabt sig ved at dyrke motion, ved at spise mindre eller begge dele.

Fedme er en stor risikofaktor for slidgigt og rammer mere end en tredjedel af voksne over 60 år. Årsagen er en degenerering af brusken i leddene, som man først nu er ved at finde en forklaring på. Slidgigt rammer især knæleddet og hos mange mennesker udvikler tilstanden sig indtil det er nødvendigt med en total knæudskiftning.

"Når brusken er gået tabt er der ikke noget at gøre for at genoprette den," siger dr. Alexandra Gersing fra Department of Radiology and Biomedical Imaging på UCSF.

Da tabet af brusk ikke kan genoprettes er det vigtigt for personer med risiko for slidgigt eller med tidlige tegn på sygdommen at bremse degenereringen. Vægttab har vist sig at bremse bruskdegenerering hos overvægtige, men det har hidtil været uklart, om den måde, man taber sig på, gør på en forskel.

Forskerne undersøgte derfor degenereringen af brusk i løbet af de 96 måneder og konstaterede at den var signifikant lavere i vægttabsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen, der ikke havde tabt sig.

Det mindre tab af brusk viste sig dog kun hos de patienter, der tabte sig ved enten kostændringer og motion eller diæt alene. Selvom deltagere, der kun dyrkede motion, tabte sig lige så meget som deltagere, der tabte sig via diæt med eller uden motion, så degenererede deres brusk lige så meget som hos deltagere, der ikke tabte sig.

Generelt er det mest effektivt at tabe sig ved at spise mindre. Motion er godt for dit helbred generelt - eksempelvis for dit hjertekar-system - men det reducerer din vægt meget langsommere - og risikerer at øge din sult - end diæter.

"Resultaterne understreger hypotesen om, at motion ikke er lige så gavnligt for knæleddet som kostændringer," siger dr. Gersing, der netop har præsenteret undersøgelsen på det årlige møde i Chicago for Radiological Society of North America (RSNA).

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?