Et dagligt glas fedtfattigt mælk kan udsætte slidgigt ved at udsætte nedbrydningnen af brusk.

Drik mælk og undgå slidgigt i knæene

 

Mælk kan være et nyttigt våben mod gigt i knæene hos kvinder, hvorimod hverken yoghurt eller ost har nogen betydning, måske endda tværtimod.

En ny undersøgelse viser, at jo mere fedtfattig eller fedtfri mælk kvinder drikker, desto langsommere udvikler de slidgigt i knæene. Mælks gavnlige effekt påvirker imidlertid kun kvinder, viser undersøgelsen. Forskerne har også fundet ud af, at hvis kvinder spiser store mængder ost, så fremskynder det udviklingen af slidgigt i knæene, mens yoghurt ingen effekt har hos hverken kvinder eller mænd.

Slidgigt er den mest udbredte form for gigt ikke mindst blandt kvinder, og indtaget af mælk spiller en vigtig rolle for knoglernes sundhed.

Undersøgelsen omfatter 1.260 kvinder og næsten 900 mænd med gigt i knæene. Patienterne er blevet undersøgt med 12, 24, 36 og 48 måneders intervaller.

Undgå ost

To ernæringseksperter mener, at mælk har stor betydning for at opretholde sunde knæ.

"Selv om der er behov for mere forskning, så bør vi tilskynde kvinder med slidgigt til at drikke fedtfattig og fedtfri mælk som et redskab til at bekæmpe udviklingen af slidgigt," siger Christine Santori, der er diætist ved Center for Weight Management på Syosset Hospital i New York.

Marlo Mittler, der er ernæringsekspert på Cohen Children Medical Center i New York siger, at mælk længe har været kendt for at spille en vigtig rolle for knoglesundheden, fordi den indeholder næringsstoffer som fosfor, calcium og protein og er beriget med D-vitamin.

Ifølge Mittler er det vigtigt at bemærke, at det ikke er sødmælk, men den fedtfattige og fedtfri mælk, der har vist sig effektiv.

Hun siger, at østrogen tilsyneladende spiller en rolle for knoglesundheden, og det kan også forklare, hvorfor mælkeindtagelse ser ud til at afværge gigt i knæene hos kvinder, og ikke mænd. Desuden kan calcium også påvirke knoglesundheden hos kvinder på en anden måde end for mænd. Hun mener, at det høje indhold af fedt i ost kan forklare, hvorfor ost faktisk forværrer udviklingen af slidgigt i knæene.

Christine Santori siger, at mælk ikke den eneste metode til at opnå til sundere knæ.

"Det vigtigste er at opretholde en sund vægt, ikke kun for at reducere trykket på leddene, men også for at reducere den inflammatoriske virkning af fedtvæv. Desuden hjælper C-vitamin på bruskproduktionen, og omega 3-fedtsyrer, antioxidanter og andre anti-inflammatoriske stoffer kan også være fordelagtige," siger hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?