Skip to main content
Risikoen for gigt i leddene kan måske reduceres ved at følge flere overraskende råd.

7 overraskende råd mod leddegigt

Leddegigt er en såkaldt inflammatorisk sygdom, hvor immunsystemet går i selvsving. Udover motion, rygestop og sunde spisevaner, er der også mere overraskende råd til at reducere risikoen.

{snippet start}

Leddegigt er en til tider smertefuld sygdom, der påvirker bevægeapparatet og som er årsag til hævelse, betændelse og stivhed i leddene. Det er almindeligt hos personer over 50 år, især kvinder, og påvirker hovedsageligt fingre, arme, ben og håndled.

Børst tænder

Adskillige undersøgelser har vist at det påvirker risikoen for leddegigt, hvis du ikke sørger for at ordentlig tandhygiejne.

Forskere fra University og Louisville viste i 2013, at bakterien, der er grund til paradentose, Porphyromonas gingivalis, forværrer leddegigt ved både at starte sygdomme tidligere, at den udvikler sig hurtigere og værre, herunder øget ødelæggelse af knogle og brusk.

Alkohol

Hvis du drikker tre store glas øl, vin eller andet alkohol om ugen falder din risiko for at udvikle leddegigt med hele 52 procent.

Resultaterne af en undersøgelse fra Karolinska Institutet i Stockholm viser, at kvinder, der regelmæssigt drikker mere end tre alkoholiske drikke om ugen i mindst 10 år har halvt så stor risiko for at udvikle sygdommen sammenlignet med kvinder der slet ikke drikker.

Forfatterne mener at forklaringen er at alkohol sænker kroppens immunforsvar. Det er relevant, fordi leddegigt er en autoimmun sygdom - der får immunsystemet, som normalt bekæmper infektion, til at angribe de celler der ligger omkring leddene.

{snippet pagead}