Skip to main content

Spis fisk og mindsk risikoen for leddegigt

{snippet modul199}
 
{module 187}

Laks, makrel og sild indeholder omega-3 fiskeolie, der mindsker risikoen for betændelsestilstande med 29.pct.

Kvinder, der regelmæssigt spiser fisk, har en relativt lavere risiko for at udvikle leddegigt end andre.

Det viser en stor svensk undersøgelse, hvor forskerne fulgte 32.000 midaldrende kvinder i næsten otte år. Resultatet viser, at de, der spiste fisk mindst en gang om ugen, var 29 pct. mindre tilbøjelige til at udvikle leddegigt end andre kvinder. I alt udviklede 205 kvinder leddegigt i løbet af de otte år.

Det er især fede fisk som laks, makrel og sild, der ser ud til at have en gavnlig effekt, fremgår det af Annals of reumatic Diseases, fordi de indeholder betændelseshæmmende omega-3 fiskeolie, der halverer risikoen for at få leddegigt.

Resultaterne beviser ikke, at fisk kan afværge den smertefulde ledsygdom, men i.flg. eksperterne er der nu biologisk basis for at tro, at fisk kan yde en vis beskyttelse mod immunforsvarets angreb på leddene, som fører til kronisk og udbredt inflammation.

I.flg. siger Dr. Daniel Solomon, der er reumatolog og epidemiolog ved Brigham and Women 's Hospital i Boston er det svenske resultat er i tråd med tidligere forskning, der forbinder højere omega-3 indtag med lavere sygdomsaktivitet hos mennesker, der allerede har leddegigt.

{module 205}

Han finder det interessant, at de nye resultater antyder, at en simpel kostændring kan bidrage til at bremse odds for at udvikle leddegigt.

"Lige nu har vi intet, der kan forebygge leddegigt,” siger Dr. Salomon.

Læg kosten om

"Resultaterne betyder ikke, at fisk kan forhindre leddegigt," siger Dr. Diane Horowitz, der er reumatolog på North Shore University Hospital i New York.

Hun siger, at mange faktorer, herunder generne, påvirker en persons risiko for at udvikle leddegigt. Og ingen skal bebrejde sig selv på grund af tidligere spisevaner, hvis de har leddegigt, siger hun.

Hun mener, at fisk i kosten er et generelt sundt træk.

"Hvis du ønsker at lave en sund kostomlægning, så udskift kødet med fisk mindst en gang om ugen,” siger hun.

Forskerne vurderer, at kvinder, der i studiet konsekvent fik mere end 0,21 gram omega-3 om dagen i årenes løb, havde 52 pct. mindre risiko for at leddegigt end kvinder, der indtog mindre mængder.

Den anbefalede mængde svarer til en portion fed fisk om ugen - eller fire portioner mager fisk som eksempelvis torsk.

Undersøgelsen omhandlede kun spisefisk og ikke kosttilskud med fiskeolie, der kan variere i kvalitet.

Kvinder har en større risiko for at udvikle leddegigt end mænd, og rygere er især udsatte.