Sænk dit saltforbrug, hvis du er ryger. Det kan reducere risikoen for leddegigt.

Salt øger rygeres risiko for leddegigt med over 50 procent

 

Hvis du er ryger og indtager for meget salt, så kan det øge din risiko for at udvikle den smertefulde inflammatoriske sygdom leddegigt med over 50 procent.

Forskere i Sverige har fundet ud af, at rygning og indtagelse af for meget salt kan have konsekvenser for både leddegigt og andre betændelsestilstande.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Rheumatology , involverede 386 mennesker, der rapporterede om deres spisevaner i omkring otte år, før de udviklede symptomer på leddegigt.

Forskerne undersøgte deltagernes fysiske aktivitet, uanset om de røget eller ej og tog også blodprøver.  Disse data blev sammenlignet med en kontrolgruppe på henved 1.900 andre.

Forskerne fandt ingen signifikant sammenhæng mellem saltindtagelse alene og udvikling af rheumatoid arthritis hos nogen af patienterne, men de fandt en sammenhæng mellem høj saltindtagelse og en mere end halvanden gange så høj risiko for leddgigt hos rygere.

Frugt og grønt mindsker risikoen

Ifølge undersøgelsen havde rygerne 54 pct. forøget risiko for at udvikle leddegigt på grund af interaktion med deres saltindtag,”  siger Bjørn Sundström, fra Institut for folkesundhed og klinisk medicin og reumatologi ved Umeå Universitet.

"En stor påvirkning af saltindtaget hos rygerne understøttes også af det faktum, at vi ikke kunne identificere nogen synderlig risiko hos rygere, der indtog meget lidt salt,” siger han.

"Konstateringen af, at salt kan være en risikofaktor for udvikling af leddegigt blandt rygere er spændende, da det kan forklare afvigelser i tidligere undersøgelser af kosten som en risikofaktor for leddegigt," siger Sundström.

"Forbruget af frugt og grøntsager er forbundet med en lavere risiko for at udvikle leddegigt, mens forbruget af protein, rødt kød og fisk med et vist fedtindhold er forbundet med en højere risiko. Det kan forklares ved, at disse fødevarer er forbundet med et højere indtag af salt,” siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?