Kvinde støvsuger i stuenHuslige sysler og havearbejde samt pendling til og fra arbejde er vigtig faktorer i forebyggelsen af Parkinsons sygdom.

Hold dig i gang og mindsk risikoen for Parkinsons

 

Nu er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at hive støvsugeren frem fra skabet. En ny, svensk undersøgelse viser nemlig, at en moderat mængde fysisk aktivitet i det daglige liv kan mindske ens risiko for at få Parkinsons sygdom.

Selv om undersøgelsen har fundet en sammenhæng mellem motion og en reduceret risiko for Parkinsons sygdom, er det vigtigt at bemærke, at den ikke var designet til at bevise, at motion er den endelige årsag til den lavere risiko.

De svenske forskere undersøgte mere end 43.000 kvinder og mænd, der blev fulgt i gennemsnitligt mere end 12 år. Ingen havde Parkinsons sygdom, da de begyndte, men næsten 300 var blevet diagnosticeret med lidelsen ved slutningen af studiet.

De, der brugte mere end seks timer om ugen på fysisk aktivitet i hjemmet og pendling til og fra arbejde, havde 43 pct.s lavere risiko for at få Parkinsons end de, der brugte mindre end to timer om ugen på det.

Svenskerne fandt også ud af, at mænd med et medium niveau af total fysisk aktivitet var 45 pct. mindre tilbøjelige til at udvikle Parkinsons end de, der havde et lavt niveau med total fysisk aktivitet.

"Vi fandt, at et medium niveau af daglig total fysisk aktivitet er forbundet med en lavere risiko for Parkinsons sygdom," siger Karin Wirdefeldt, fra  Karolinska Instituttet i Stockholm til tidsskriftet Brain: A Journal of Neurology .

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?