Smartphones udvikler områder af hjernen, der styrer vor finmotorikNår vor tommeltot glider henover touchscreenen på vor smartphone, så ændrer det områder i hjernen, som styrer vor finmotorik.

Smartphones ændrer din hjerne

 

Swiper du meget på din smartphone, så har det formentlig ændret områder i din hjerne, der styrer dine finmotorik.

Syv ud af ti danskere ejer en smartphone, og uden at tænke over det, bruger vi vores fingre til at skrive tekster, e-mails og surfe på internettet på daglig basis.

Tommeltotten er for mange mennesker blevet udviklet til et fintfølende instrument, som en naturlig forlængelse af vor hjerne og syn.

Og ifølge en ny undersøgelse universitetet i Zürich i Schweiz skaber det ændringer i vor den somatosensoriske cortex i hjernen - et område, der er forbundet med fornemmelse, planlægning af bevægelse og visuelle stimuli, som tilsammen styrer vores finmotorik.

Hver del af kroppen har en dedikeret behandlingsregion i den somatosensoriske cortex, som i tidligere forsøg har vist sig at kunne ændre. For eksempel har undersøgelser vist, at behandlingsregionen relateret til fingerbevægelser er større blandt mennesker, der spiller violin.

Den nye undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology, er baseret på test af og hjerneaktivitet hos 37 højrehåndede deltagere, hvoraf 26 brugte touchscreen smartphones og 11 brugte gammeldags mobiltelefoner. Forskerne optog deltagernes hjerneaktivitet ved hjælp EEG-målinger, hvor 62 elektroder blev placeret på deres hoveder.

Undersøgelsen viste, at deltagere, der brugte smartphones, havde større aktivitet i deres hjernes sensomotoriske cortex end dem, der brugte gammeldags mobiltelefoner. Jo mere de brugte deres smartphones i 10 dage før undersøgelsen, jo større var den sensomotoriske hjerneaktivitet - og den stærkeste aktivitet var knyttet til bevægelser med tommelfingeren.

"Vores resultater tyder på, at gentagne bevægelser på den glatte touchscreen omformer håndens sensoriske evner, og at tommelfingeren konstant bliver opdateret. Vi mener, at den sensoriske forarbejdning i den moderne hjerne konstant ændres af den digitale teknologi."

Oprindeligt troede Ghosh og hans kolleger, at deres resultater svarede til dem, der findes i studier af violinister, men det er næppe tilfældet. De påpeger for eksempel, at hjernens aktivitet hos violinister er afhængig af i hvilken alder, de begyndte at spille instrumentet, mens det er ligegyldigt hvornår man begyndte at bruge smartphones.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?