Højt østrogenniveau og diabetes øger risikoen for demens

 

Ældre kvinder med høje niveauer af hormonet østrogen har større risiko for at udvikle demens, især hvis de også har diabetes, viser ny forskning.

Ved hjælp af data fra en stor undersøgelse, der omfattede mere end 5.600 postmenopausale kvinder i alderen 65+, har franske forskere fundet ud af, at der er en sammenhæng mellem højt østrogen niveau, diabetes og demens.

Forskerne målte østrogenniveauet hos de kvinder, der ikke havde demens, og som ikke var på hormonbehandling med medicin, der øger østrogenniveauet.

Fire år senere fulgte forskerne målingerne op ved at sammenligne østrogenniveauerne hos 543 kvinder, der ikke havde demens med 132 kvinder, som i mellemtiden var blevet diagnosticeret med demens.

Der blev også set på andre risikofaktorer for demens, herunder diabetes og højt blodtryk.

Undersøgelsen viste, at risikoen for demens var mere end fordoblet hos de kvinder, der havde høje østrogen niveauer selv efter, at man havde taget højde for andre risikofaktorer, der kan ødelægge hukommelsen, skriver tidsskriftet Neurology .

Risikoen var endnu højere hos kvinder, der både havde høje østrogen niveauer og diabetes. Østrogen niveauerne var omkring 70 pct. højere hos kvinder med diabetes, der også havde demens sammenlignet med dem uden demens.

Potent risiko

"Kvinder med høje østrogen niveauer og diabetes udgør en gruppe med meget høj risiko for demens," siger dr. Pierre-Yves Scarabin, der er direktør på det franske nationale institut for sundhed og medicinsk forskning (INSERM) i Villejuif i Frankrig. 

"Vi har fundet en sammenhæng mellem høje niveauer af endogen østrogen og risikoen for demens hos ældre kvinder, der ikke anvender hormonbehandling," sagde han.

”Endogen østrogen er et hormon, som kroppen udvikler naturligt,” siger Dr. David Carr, der er professor i medicin og neurologi ved Washington University School of Medicine i St. Louis.

Østrogen niveauet går ned efter overgangsalderen, men nogle kvinder kan have højere niveauer på grund af mængden af kropsfedt.”

"Man har længe troet, at østrogener - både endogene og terapeutiske - var gode for kvinders sundhed, især for hjertet og hjernen, men vores undersøgelse viser, at det er et dogme," sagde Scarabin.

Dr. Sam Gandy, der er direktør for Center for Kognitiv Sundhed på Mount Sinai Hospital i New York City, siger, at det er en meget interessant undersøgelse. ”Det mest overraskende er, at østrogen er så potent som en risikofaktor for demens."

Gandy siger, at tidligere forskning har vist, at højere østrogenniveau før de 65 år reducerer risikoen for demens. "Men når kvinderne når en alder med risiko for Alzheimers, så synes højere østrogen niveauer at gøre tingene værre, og det bekræftes af denne undersøgelse," siger han.

”Kombinationen af diabetes og højt østrogen har en endnu større effekt på demens risikoen."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?