Skip to main content

Tæt på kur mod Alzheimers

{snippet modul199}
 
{module 187}

Engelske forskere ser ud til at have fundet en kur mod Alzheimers og andre neurodegenerative sygdomme ved forsøg med et gammelt lægemiddel.

I forsøget fik forskerne mus med prionsygdom til at spise lægemidlet, som via blodbanen trængte ind i hjernen, hvor det blokerede celledød og dermed sygdommens udvikling.

Prionsygdom er en sygdom på linie med Creutzfeldt- Jakobs sygdom, også kendt som menneskelig kogalskab.

Ved tidligere forsøg har forskerne fra Medical Research Council's Toxology Unit på University of Leicester, vist at "opbygning af misdannede proteiner i hjerner" hos mus med prionsygdom var årsag til over-aktivering af en naturlig forsvarsmekanisme i celler, der slukker for produktionen af nye proteiner.

Denne proteinproduktion, der er nøglen til hjerneceller overlevelse, ville normalt tænde igen, men ophobning af misdannet protein forhindrede dette og førte til celledød i hjernen.

"Vores tidligere undersøgelse sagde os, at det kunne være en vej til behandling, der kunne beskytte hjerneceller mod neurodegenerative sygdomme," siger professor og chefforsker Giovanna Mallucci, der har fået offentliggjort undersøgelsen i Science Translationel Medicine.

{module 232}

"Vi blev meget begejstrede, da vi så at behandlingen stoppede sygdommen i dens start og beskyttede hjerneceller samt genoprettede normal adfærd og forebyggede hukommelsestab hos musene."

men lægemidlet medførte også et stort og ukollerbart ægttab hos musene samt mild diabetes på grund af skader på bugspytkirtlen, så der er stadig langt igen før man kan sende en kur på markedet.

"Vi er stadig langt fra et brugbart lægemiddel til mennesker - dette middel har alvorlige bivirkninger," siger Mallucci, der dog stadig er optimistisk:

"Det faktum, at vi på denne måde kan beskytte mod tab af hjerneceller - først med genetiske værktøjer og nu med et lægemiddel - betyder, at udviklingen af medicinsk behandling af prionsygdom og andre neurodegenerative sygdomme nu er en reel mulighed."