Jernmangel øger risiko for slagtilfælde

 

Hvis du mangler jern, bliver dit blod mere klæbrigt, så det klumper og kan forårsage et slagtilfælde.

Normalt sørger blodkarrene i lungerne for, at eventuelle blodpropper ikke når ud i arterierne og derfra videre til hjernen. Ny forskning viser imidlertid, at hvis man har for lidt jern, så kan det øge risikoen for slagtilfælde, fordi blodet bliver mere klæbrigt.

Forskerne har studeret data fra næsten 500 mennesker, der har en sjælden arvelig sygdom, der forårsager udvidede blodkar i lungerne, så eventuelle blodpropper kan undslippe lungerne og dermed forårsage et slagtilfælde.

Resultaterne viste, at de, der havde jernmangel, også havde træge blodplader, som er små blodlegemer, der størkner, når de holdes sammen, og de var dermed mere tilbøjelige til at få et slagtilfælde, siger forskerne på Imperial College London.

To milliarder mangler jern

Selv de, der havde et moderat lavt jernniveau, var omkring dobbelt så tilbøjelige til at få et slagtilfælde som de, der havde et jernniveau, der lå i midten af normalområdet, skriver tidsskriftet PLoS One .

Forskerne bemærkede også, at mange mennesker, der har andre typer forhold, der lader blodpropper omgå lungernes filtreringssystem, er i risiko for slagtilfælde, og de mener, at de nye data i sidste ende kan hjælpe med at forebygge slagtilfælde.

Jernmangel påvirker omkring 2 milliarder mennesker på verdensplan, og nyere forskning har vist, at det kan være en risikofaktor for slagtilfælde.

"Da blodplader klæber mere sammen, hvis man mangler jern, så kan dette forklare, hvorfor jernmangel kan føre til slagtilfælde, men det kræver mere forskning,” siger dr. Claire Shovlin fra National Heart og Lung Institute ved Imperial College.

"Det næste skridt er at teste, om vi kan reducere højrisiko-patienternes risiko for at få et slagtilfælde ved at behandle deres jernmangel. Så kan vi se, om deres blodplader bliver mindre klistrede."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?