Latter medfører flere svingninger i hjernens gammabølger, der er de eneste bølger, som findes overalt i hjernen.

Et godt grin ligeså sundt som meditation

 

Når vi griner, har det samme sunde effekt på hjernen, som når vi mediterer. Man kan også sige, at latter er regulær ’workout’ for hjernen.

Forskere har fundet frem til, at glad latter fungerer som en ikke-farmaceutisk behandling og er en lige vej til sundhed og velbefindende. Og et godt grin gør os tilmed også i stand til at tænke klarere.

Et lille studie foretaget på Loma Linda University viser, at når mennesker giver sig hen i humorfyldte situationer og en glad latter, påvirkes hjernebølgernes frekvenser ligesom når man mediterer.

31 personer fik målt deres hjernebølger mens de så sjove, spirituelle eller triste videoklip på 10 minutter. Når de så de sjove videoer og grinede af dem, havde deres hjerner et højt niveau af gammabølger, som også er de bølger, der fremkommer hvis man mediterer.

Når de så spirituelle eller åndelige videoer, producerede deres hjerner alfabølger, som man også ser i hjernen, når et menneske slapper af. Og når de så triste videoer, producerede deres hjerner flere flade hjernebølger, som også ses hos mennesker, der føler sig ubehageligt tilpas og ikke ønsker at være i den situation de netop står i.

”Vi mener, at glad latter og humor kan være endnu en ikke-farmaceutisk livsstilsændring, som medfører sundhed, wellness og andre terapeutiske fordele,” siger forskerne.

Hele hjernen påvirkes

Undersøgelsen var ledet af Lee Berk, der er professor ved School of Allied Health Professions og forskningsprofessor i patologi og human anatomi ved School of Medicine, Loma Linda University, Californien.

”Vi fandt ud af at det humør, som er forbundet med glad latter, har forbindelse til et højt niveau af svingninger i hjernens gammabølger. Og gamma er de eneste bølger, som findes overalt i hjernen,” siger Lee Berk.

Det betyder, at humor faktisk påvirker hele hjernen. Den påvirkning, som humor og latter giver, svarer derfor til den påvirkning man får ved meditation. Lee Berk siger, at latter nærmest giver hjernen en ’workout’.

Dette har stor værdi for de af os, der har brug for at gentænke en situation eller f.eks. begynde at gøre ting i vores liv på en anderledes måde. Og det kan få os til at blive mere fokuserede.

”Og det er en vigtig effekt, fordi det får os til at føle, at vi tænker klarere og har mere forbundne tankebaner,” siger Berk, hvis tidligere forskning har påvist en forbindelse mellem latter og blodtryk.

Andre forskere har set en forbindelse mellem latter og bedre immunsystem og mindre stress.

Resultaterne blev offentliggjort på konferencen Experimental Biology 2014.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?