Skip to main content

Multitasking ændrer din hjerne

{snippet modul199}
 
{module 187}

Multitasking med smartphones, bærbare computere og andre medieenheder ændrer strukturen i din hjerne.

I en ny undersøgelse har forskerne fundet ud af, at mennesker, der ofte bruger flere former for medier på samme tid, har mindre tæthed i den grå materie i et bestemt område af hjernen end dem, der nøjes med lejlighedsvis kun at bruge et medie.

Forskellen i den grå materie optræder i forreste cingulate cortex, som spiller en stor rolle for en række tankeprocesser og følelsesmæssig kontrol.

"Multitasking bliver mere og mere udbredt, og der er en stigende bekymring for dets indvirkning på vores kognition og social-emotionelle trivsel," siger Kep Kee Loh, der er neurolog ved University of Sussex i England.

Han siger, at det er tænkeligt, at personer med mindre tæt grå substans er mere tilbøjelige til at multitaske som følge af en svagere socio-emotionelle regulering, og at det er lige så sandsynligt, at megen  multitasking kan føre til strukturelle ændringer i hjernen.

Resultaterne understøtter tidligere undersøgelser, hvor der er fundet forbindelser mellem multitasking og uopmærksomhed samt angst og depression.

Forskerholdet brugte MRI-scanning til at undersøge hjernens struktur hos 75 mennesker, der havde afgivet oplysninger om deres brug af personlige medieenheder samt TV og trykte medier. Uanset deres personlighedstræk så viste undersøgelsen, at de, der ofte brugte flere medieenheder, havde mindre  tæthed i forreste cingulate cortex.