Stoffer, der findes i chokolade, vin, blåbær og andre frugter ser ud til at beskytte hjertet hos mennesker i luftforurenede byer.

Chokolade, vin og frugt godt for by-mennesker

 

Julen nærmer sig med raske skridt, og allerede nu er mange begyndt at fylde maverne med chokolade, vin og frugt. Og selv om det måske ikke er så godt for linningen, så er det rigtig godt for hjertet, hvis man bor i et område, hvor der kan forekomme luftforurening.

Tidligere studier har vist, at luftforurening kan være en dræber, fordi det bl.a. påvirker vores hjerter og luftveje, men nu viser en ny amerikansk undersøgelse, at en kost, der er rig på chokolade, vin, frugt og grøntsager kan hjælpe med at beskytte mennesker mod hjertesygdomme forårsaget af luftforurening.

Det er igen de såkaldte flavonoider, der er på spil, fordi de kan forhindre eller forsinke nogle typer celleskader. Flavonoider er en antioxidant, der findes i planter, og som bl.a. har ført til, at forskerne har anbefalet folk at drikke rødvin – dog i begrænsede mængder!

I den nye undersøgelse, der dog kun omfattede mænd, fandt forskerne, at ældre mænd var mindre tilbøjelige til at opleve ændringer i hjertefunktionen på dage med stor luftforurening, sådan som vi også kan opleve det de dage, hvor luften nærmest står stille.

”Vi fandt, at hvis man spiser omkring 100 gram blåbær (ca. ¾ kop) hver dag, så kan det imødegå smog-relaterede hjertesygdomme”, siger Jia Zhong, der er ph.d.-studerende ved Harvard School of Public Health.

”Luftforurening kan reducere hjertets evne til at variere sin rytme, og det kan medføre hjerteanfald og hjertesygdomme blandt ældre,”siger Zhong.

I undersøgelsen deltog 573 ældre fra Boston-området. De blev fulgt i 11 år, og der kunne man se, at deres evne til at have varieret puls faldt, når luftforureningen var høj i to døgn i træk.

Faldet var dog langt mindre for de deltagere, der havde høje niveauer af flavonoider i kosten. Det skyldes, at flavonoider hjælper med at regulere kroppens immunsystem.

Der er flavonoider i bl.a. chokolade, vin og blåbær, men man skal naturligvis hverken spise og drikke uhæmmet, da det også kan give hjerteproblemer! 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?