Skip to main content
En sund kost er blandt de seks råd til et sundt hjerte.

6 vigtige råd til et sundt hjerte

{snippet start}

En stor undersøgelse blandt kvinder viser, at vi kan mindske risikoen for hjertesygdom med 90 pct., hvis vi lever sundt.

Kvinder kan dramatisk sænke deres risiko for hjertesygdomme, før de bliver seniorer ved at følge nogle få, sunde retningslinjer.

Undersøgelsen viser, at kvinder, der fulgte seks sunde anbefalinger såsom at spise en sund kost og få regelmæssig motion mindsker deres risiko for hjertesygdomme omkring 90 pct. over 20 år sammenlignet med kvinder, der fører en usund livsstil.

Forskerne skønner også, at usund livsstil er årsag til næsten 75 pct. af tilfældene hjertesygdomme hos yngre og midaldrende kvinder.

"Ved at føre en sund livsstil kan man væsentligt reducere forekomsten af diabetes, forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal samt reducere forekomsten af koronararteriesygdom hos yngre kvinder," siger undersøgelsens ledende forfatter, Andrea Chomistek, der er assisterende professor i epidemiologi og biostatistik ved Indiana University Bloomington.

"En sund livsstil er også forbundet med en betydeligt reduceret risiko for at udvikle hjertesygdomme blandt kvinder, der allerede havde udviklet en kardiovaskulær risikofaktor som diabetes, forhøjet blodtryk eller højt kolesteroltal," siger hun.

Seks faktorer

Undersøgelsen fulgte næsten 90.000 sygeplejersker fra 1991 til 2011. Kvinderne var mellem 27 og 44 år, da undersøgelsen startede.

Forskerne fokuserede på seks adfærdsfaktorer. At kvinderne:

  1. ikke røg
  2. dyrkede motion mindst 2,5 timer om ugen
  3. havde en normal vægt
  4. så syv eller færre timers tv om ugen
  5. spiste en sund kost
  6. drak højst en genstand om dagen

Omkring 5 pct. af alle kvinder passer ind i denne kategori på hvilket som helst tidspunkt, ifølge Chomistek.

Undersøgelsen har også set på risikofaktorer for hjertesygdom som diabetes, højt kolesteroltal og højt blodtryk. 

"Selv om hjertesygdomme er temmelig sjældne hos yngre kvinder, så er udviklingen af en risikofaktor for hjertesygdom det ikke," siger hun.

Omkring 45 pct. af kvinderne udviklede en af risikofaktorerne i løbet af de 20 år, undersøgelsen stod på. "Kvinder, der havde diabetes, forhøjet blodtryk eller højt kolesteroltal og førte en sund livsstil, havde en meget lavere risiko for efterfølgende at udvikle hjertesygdom - altså at få et hjerteanfald - sammenlignet med kvinder, der ikke levede sundt," siger hun.

"Mange af kvinderne var i behandling for deres risikofaktorer, men livsstilen var stadig meget vigtigt for at forebygge senere hjertesygdom," siger Chomistek.

Undersøgelsen er offentliggjort i Journal of American College of Cardiology.