Skip to main content
Længerevarende dårlig økonomi fordobler kvinders risiko for hjerteanfald.

Dårlig økonomi fordobler kvinders risiko for hjerteanfald

Langtidsarbejdsløse eller lavindkomst kvinder har en dobbelt så høj risiko for hjerteanfald, som kvinder med godt job og god løn.

{snippet start}

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse, hvor forskere har sammenlignet forskellige former for psykisk stress med risikoen for hjerteanfald hos midladrende og ældre kvinder.

Den amerikanske undersøgelse viser at kvinder, hvis nære dør eller får en livstruende sygdom har en 65 procent højere risiko for hjerteanfald, mens kvinder, der bor i et hjem med en husstandsindkomst på under 300.000 kroner - svarende til en middelklasse indkomst i USA - har en dobbelt så stor risiko.

"Meget af den tidligere forskning har fokuseret på negative livsbegivenheder for kvinder, der tidligere har været ramt af hjerteanfald eller for mænd," forklarer undersøgelsens seniorforfatter Dr. Michelle A. Albert, der er direktør for Center for the Study of Adversity and Cardiovascular Disease.

"Men det er vigtigt at undersøge hvordan midaldrende og ældre kvinder påvirkes, da de med alderen bliver mere udsatte for hjertesygdomme og sandsynligvis skal leve længere med handicap."

{module 357}

Selv om mange tror, at hjertesygdomme er en "mandesygdom", dræber hjertesygdomme omtrent lige mange mænd og kvinder i USA (og Danmark) hvert år. Hjertesygdom er den hyppigste dødsårsag for kvinder, men mange kvinder tror at kræft er den medfører flest dødsfald.

Kvinder mere fysisk sårbare

Undersøgelsen er baseret på data fra 26.763 kvinder med en gennemsnitsalder på 56 år, der gennemsnitligt blev fulgt i ni år.

Hver deltager udfyldte et spørgeskema om negative livsbegivenheder - for eksempel en elskets død, alvorlige økonomiske problemer og arbejdsløshed, men også om tidligere traumatiske begivenheder som udvikling af en livstruende sygdom eller at have været offer for et alvorligt overfald.

Forskerne sammenlignede kvinder, der havde fået et hjerteanfald med kvinder, der ikke havde. De sammenlignede også 267 kvinder, der havde haft et hjerteanfald med 281 aldersmatchede kvinder, der havderøget.

"Denne analyse understøttede, at ophobede negative begivenheder i livet var forbundet med en højere risiko for hjerteanfald, især for lavindkomst kvinder, og kvinder, der har haft store traumatiske begivenheder tæt inde på livet," konkluderer forskerne.

"Vi ved ikke, om kvinder er mere fysisk sårbare, som tidligere undersøgelser tyder på. De viser at fald i blodtilførslen til hjertet forårsaget af akut mentalt-induceret stress er mere almindelige hos kvinder og personer med dårlig social støtte," fortæller Dr. Albert.

"På det biologiske plan, ved vi, at psykologiske problemer kan føre til øget inflammation og cortisol-niveauer. Imidlertid har vi en dårlig forstålse af samspillet mellem køn, hjertesygdomme og psykologiske faktorer."

hjerteanfald, økonomi, arbejdsløshed