Husk at spørge din læge om din risiko for hjerteanfald eller om du har tegn på et anfald, hvis du har mistanke om det.Husk at spørge din læge om din risiko for hjerteanfald eller om du har tegn på et anfald, hvis du har mistanke om det.

5 risici for hjerteanfald, din læge kan overse

Kvinder rammes oftere af et hjerteanfald fordi læger ikke er opmærksomme på eller tjekker deres symptomer og risikofaktorer.

 

Det understreger en ny svensk undersøgelse fra bl.a. Falun hospital og Uppsala universitet, der viser at både almindelige mennesker og læger ikke er opmærksomme på kønsforskellen i tegn og risikofaktorer for hjerteanfald mellem mænd og kvinder.

Mens kun 15,5% af mændene blev genindlagt efter et hjerteanfald krævede 18,2% af kvinderne yderligere hospitalsbehandling. Men derudover blev  20 procent af kvinderne genindlagt af andre årsager, mens det kun var tilfældet for 14,8 procent af mændene.

Forskerne har to mulige forklaringer på kønsforskellene. For det første at læger  - eller kvinderne selv - ikke  anerkender betydningen af kontrol af deres risikofaktorer og for det andet at kvinder påvirkes mere eller anderledes af  bivirkninger fra medicin.

Undersøgelser har vist at kvinders risiko for hjerteanfald er højere end mænds af mindst fem grunde:

  1. Diabetes øger risikoen for hjertesygdom betydeligt mere hos kvinder end hos mænd.
  2. Metabolisk syndrom, der er en kombination af fedt omkring maven, højt blodtryk, højt blodsukker og højt indhold af triglycerider øger risikoen mere hos kvinder end hos mænd.
  3. Psykisk stress og depression påvirker kvinders hjerter mere end mænds. Depression gør det vanskeligt at holde en sund livsstil og følge de anbefalede behandlinger, så fortæl din læge, hvis du har symptomer på depression.
  4. Rygning er en større risikofaktor for hjertesygdom hos kvinder end hos mænd.
  5. Lave niveauer af østrogen efter overgangsalderen udgør en betydelig risikofaktor for at udvikle blodpropper i de mindre blodkar.

Selv om mange tror, at hjertesygdomme er en mandesygdom, dræber hjertesygdomme omtrent lige mange mænd og kvinder i Danmark hvert år. Hjertesygdom er den hyppigste dødsårsag for kvinder, men mange kvinder tror at kræft medfører flest dødsfald.

Adskillige undersøgelser har i de sidste år også vist, at langt de fleste kvinder ikke kender til symptomerne på hjerteanfald og tror at pludselige smerter i brystet er det eneste tegn.

Men et hjerteanfald kan hos kvinder udvikle sig over timer, dage eller endda uger og bestå af mange andre symptomer, der faktisk let kan forveksles med tegn på overgangsalder eller stress.

Det kan for eksempel være mavesmerter, åndenød eller andre symptomer, som også kan være svære for læger at genkende.

Læs også: 7 skjulte tegn på et hjerteanfald hos kvinder   

"Kvinder udgør et mindretal af hjertelægers akutte patienter. Men det er stadig vigtigt at holde fokus på risikofaktorerne, især da nogle risikofaktorer, som diabetes, forhøjet blodtryk og rygning, synes særligt alvorlige for kvinder. Da flere og flere patienter overlever deres første hjerteanfald, bliver behovet for effektiv forebyggelse stadig vigtigere," påpeger de svenske forskere.

Tags: hjerteanfald, diabetes, stress

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?