Så meget øger vægten kvinders risiko for slagtilfælde

Vejer du for meget påvirker det din risiko for at få et slagtilfælde.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Oxford, hvor forskere har fulgt 1,3 millioner 57-årige kvinder i gennemsnitligt 12 år for at sammenligne deres vægt og risiko for slagtilfælde.

Forskerne fulgte kvindernes hospitalsindlæggelser og dødsfald via deres journaler og analyserede sig frem til deres risiko for de to hovedtyper af slagtilfælde i forhold til deres BMI.

Slagtilfælde (også kaldet apopleksi) er en fællesbetegnelse for blodpropper eller hjerneblødninger, der begrænser blodtilførslen til hjernen. 80 procent af slagtilfælde er iskæmisk apopleksi, hvor en blodprop er opstået i en blodåre, enten pga. af ophobning af plak (åreforkalkning) eller fordi et stykke fedt, knoglerester eller andre partikler spærrer for blodet. Hjernebødninger (hæmoragisk slagtilfælde) står for de sidste 20 procent af slagtilfælde og skyldes, som navnet siger, at der opstår en blødning i hjernen fordi en blodåre brister.

Default Image
Hjertekar | jan 18, 2016

Her får du hjælp til din AK-behandling

Hvis du ønsker selv at styre din AK-behandling, er det din ret at komme til et AK-center.…

Kvinderne blev fulgt i gennemsnitligt 11,7 år fra 1996-2001. I løbet af de små 12 år var der 20.549 første slagtilfælde, hvoraf 9993 blev registreret som iskæmisk (blodprop) og 5.852 som hæmoragisk (blødning), mens resten ikke blev defineret.

Analyserne viste at mens iskæmisk slagtilfælde ramte 1,0 procent overvægtige kvinder, ramte det kun 0,7 procent normalvægtige kvinder. Til gengæld var der en mindre risiko for at overvægtige kvinder blev ramt af en hjerneblødning. Mens 0,4 procent af overvægtige kvinder ramtes af en hjerneblødning, så blev 0,5 procent af de normalvægtige kvinder ramt.

Hjertekar | jun 11, 2013

Drop nogle af smøgerne og undgå et slagtilfælde

Hvis du bare foretager små livsstilsændringer begrænser det din risiko for et…

"I Storbritannien har kvinder med et højere BMI en øget risiko for iskæmisk slagtilfælde, men en nedsat risiko for hæmoragisk slagtilfælde," konstaterer forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?