Fiskeolie kan beskytte hjertepatienter mod tidlig død

Omega-3 fiskeolie kan redde hjertepatienter fra tidlig død, men har ingen effekt i forebyggelsen af hjertekarproblemer.

 

Det konstaterer et udvalg under den amerikanske hjerteforening, American heart Association, efter at have gennemgået 15 tidligere undersøgelser om effekten af fiskeolie på hjertekar-problemer.

Resultaterne af deres gennemgang er at omega-3 fiskeolie som kosttilskud ikke har nogen forebyggende effekt hos folk uden hjertekar-problemer, men at det kan have en effekt på patienter, der allerede har fået konstateret hjertekar-problemer - eventuelt har fået et hjerteanfald eller lider af hjertesvigt.

Forskerne mener derfor godt at læger kan ordinere disse patienter, at tage kosttilskuddet for at forhindre dødsfald.

Men der er ikke tilstrækkelige beviser for at det har nogen forebyggende effekt for personer, der ikke har fået diagnosticeret et hjertekar-problem.

"Vi kan ikke lave en anbefaling til at bruge omega-3 fiskeolie kosttilskud for primær forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme på dette tidspunkt," siger dr. David Siscovick, der er formand for det rådgivende udvalg, der har fået deres undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Cirkulation.

Det rådgivende udvalg gennemgik alle randomiserede kliniske forsøg, der så på sammenhængen fiskeolie i form af kosttilskud og risikoen for hjertekar-sygdomme hovedsageligt udgivet siden 2002, hvor hjerteforeningen sidst udsendte en videnskabelig redegørelse med fokus på fisk og omega-3 fiskeolie kosttilskud.

Undersøgelserne vurderede den kliniske effekt af omega-3 fiskeolie på risiciene for hjerteanfald, slagtilfælde, atrieflimren (en hjerterytme lidelse) og andre hjertekar-problemer.

"De videnskabelige resultater fra de seneste to årtier om forebyggelse af hjertekar-sygdomme viser fortsat, at mennesker, der har risiko for at dø af hjertesygdomme efter et hjerteanfald, stadig har nytte af omega-3 fiskeolie kosttilskud," siger Siscovick.

"Det nye er, at patienter med hjertesvigt også har gavn af omega-3 fiskeolie kosttilskud," siger Siscovick. Hjertesvigt opstår når hjertet ikke kan pumpe tilstrækkeligt blod rundt.

Den videnskabelige dokumentation for den nye hjertesvigt-anbefaling kommer fra et stort, randomiseret, klinisk studie, der viste, at en lav dosis af omega-3 fiskeolie som kosttilskud reducerede død og hospitalsindlæggelse med 9 procent hos patienter med hjertesvigt. 

Forfatterne anbefaler derfor læger at overveje om omega-3 fiskeolie i form af kosttilskud kan være rimelige for disse patienter.

De fleste undersøgelser anvendte doser på ca. 1.000 mg omega-3 fedtsyrer pr. dag og det rådgivende udvalg konkluderede, at behandlingen er rimelig hos patienter med et tidligere hjerteanfald eller hjertesvigt.

Det rådgivende udvalg har kun fokuseret på brugen af ​​omega-3 fiskeolie som kosttilskud for at forebygge hjertekar-sygdomme og død, og har ikke undersøgt de potentielle fordele ved indtagelse af fisk.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?