Har du både svært ved at sove og vågner træt om morgen fordi du har sovet dårligt har du en tre gange så stor risiko for hjertesvigt.Har du både svært ved at sove og vågner træt om morgen fordi du har sovet dårligt har du en tre gange så stor risiko for hjertesvigt.

Alvorlige søvnproblemer tredobler risiko for hjertesvigt

 

Risiko for at udvikle hjertesvigt øges markant, hvis man har problemer med at falde i søvn, vågner om natten og er træt om morgenen.

Ifølge en ny norsk undersøgelsen, som er offentliggjort i European Heart Journal, har personer, der lider af alle tre symptomer på søvnløshed en mere end tre- doblet risiko for at udvikle hjertesvigt.

Undersøgelsen fulgte 54.279 mennesker i alderen 20-89 i gennemsnitligt lidt over 11 år, hvor norske forskere undersøgte risikoen for hjertesvigt i forbindelse med detre store søvnløshedssymptomer;

  1. problemer med at falde i søvn
  2. problemer med at sove igennem
  3. problemer med at føle sig udhvilet om morgenen

"I vores undersøgelse fandt vi, at personer, der lider af søvnløshed har øget risiko for at få hjertesvigt. Personer, der lider af alle tre symptomer på søvnløshed samtidigt havde en betydeligt højere risiko end dem, der ingen eller kun havde en eller to symptomer," siger Dr. Lars Laugsand fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved det Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim.  

Han understreger dog, at selv om undersøgelsen viser, at søvnløshed er forbundet med en øget risiko for hjertesvigt beviser det ikke, at det er årsagen.

Kan behandles

"Vi ved ikke, om hjertesvigt virkelig er forårsaget af søvnløshed, men hvis det er, kan søvnløshed behandles ved at følge simple ændringer af sovevaner ligesom der findes flere psykologiske og medicinske behandlinger.

Evaluering af søvnproblemer kan give yderligere oplysninger, der kan bruges i forebyggelse af hjertesvigt."  

Han mener yderligere forskning vil være nødvendig for at fastslå, om søvnløshed forårsaget sygdommen.

"Det er stadig uklart, hvorfor søvnløshed er forbundet med højere risiko for hjertesvigt. Vi har nogle indikationer på, at der kan være en biologisk årsag, og en mulig forklaring kunne være, at søvnløshed aktiverer stressreaktioner i kroppen, som kan indvirke negativt på hjertefunktionen. Men yderligere forskning er også nødvendig for at finde de mulige mekanismer for denne forening. "  

Dr. Laugsand og hans kolleger indsamlede data fra mænd og kvinder indskrevet i Nord-Trøndelag Health Study (Hunt) mellem 1995 og 1997, og som var fri for hjertesvigt, da de indtrådte. Hjertesvigt er en tilstand, hvor hjertet ikke er i stand til at pumpe tilstrækkeligt blod rundt i kroppen på det rigtige tryk. Det sker normalt, fordi hjertemusklen er blevet for svag eller stiv til at fungere korrekt. Forskerne fulgte undersøgelsens deltagere indtil 2008, på hvilket tidspunkt der havde været en alt 1412 tilfælde af hjertesvigt.  

Når deltagere sluttede sig til undersøgelsen blev de spurgt, om de havde svært ved at sove og sove igennem, med svarmulighederne "aldrig", "lejlighedsvis", "ofte" og "næsten hver aften".

Angst og depression forværrer risikoen

De blev også spurgt om, hvor ofte de vågnede op om morgenen uden at være udhvilet.

Når de så på antallet af symptomer, fandt forskerne en tre gange (353 procent) øget risiko for hjertesvigt hos folk, der havde alle tre symptomer på søvnløshed.

Led personerne dertil af depression og angst, var risikoen øget til 425 procent.  

"Resultaterne tyder på at et enkelt symptom på dårlig søvn ikke påvirker risikoen for hjertekar-sygdom fordi der kompenseres ved en tilfredsstillende dyb og vedvarende søvn . Men hvis man både har svært ved at falde i søvn og sover dårligt er der ikke nogen udligningsmekanismer," forklarer forskerne deres resultater.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?