Har du kvalme og ondt i maven kan det være tegn på at du er ved at få et hjerteanfald.Har du kvalme og ondt i maven kan det være tegn på at du er ved at få et hjerteanfald.

Ondt i maven tegn på hjerteanfald - hos kvinder

Har du kvalme og ondt i maven er det måske tegn på hjerteanfald - ligesom når mænd har brystsmerter, der stråler ud i venstre arm. Det er bare en af flere og flere forskelle i symptomer mellem mænd og kvinder.

 

Så hvis du gik rundt og troede at du kunne sætte dig ind i hvordan din mand har det, så kan det godt være at du tager fejl.

Og hvis du tror at de symptomer, som aviser og andre medier præsenterer som typiske, også gælder kvinder, så risikerer du at overse alvorlige symptomer hos dig selv.

Forskerne finder nemlig flere og flere eksempler på at kvinder og mænd oplever forskellige symptomer på de samme sygdomme.

Hormoner, gener, arv og psykologi spiller tilsyneladende en meget større rolle for symptomerne end forskerne har været klar over indtil for ganske nyligt.

Nyere forskning har afsløret afgørende forskelle mellem mænd og kvinder med hensyn til hjertekar-sygdom, kræft, leversygdom, knogleskørhed og inden for farmakologi.

Her i starten af det tredje årtusinde ved forskerne stadig meget lidt om kønsspecifikke forskelle, især når det kommer til symptomer, der påvirker sociale og psykologiske faktorer, og hvordan det påvirker behandling og forebyggelse. Medicinsk forskning har gennem de sidste 40 år næsten udelukkende fokuseret på mandlige patienter.  

En ny artikel med titlen "Kønsmedicin: en opgave for det tredje årtusinde" skrevet af Giovannella Baggio fra Padua Universitetshospital, præsenterer eksempler på forskning i kønsrelaterede forskelle.  

Artiklen, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM), fremlægger beviser for betydelige forskelle mellem kønnene i forbindelse med de fem områder - hjerte-kar-sygdomme, kræft, leversygdomme, osteoporose og farmakologi.  

Typisk opfattes hjerteanfald som en mandlig sygdom, hvor et sammensnøret bryst og smerte, der udstråler gennem venstre arm er standard tegn, mens de typiske symptomer hos kvinder er kvalme og lavtsiddende mavesmerter. Selv om hjerteanfald hos kvinder er mere alvorlige og komplicerede, når de klager over disse ikke-specifikke symptomer, får kvinder ofte ikke de nødvendige undersøgelser som et EKG, enzym diagnostiske tests eller koronarangiografi.

Rammes senere af tyktarmskræft

Tyktarmskræft er den anden mest almindelige form for kræft blandt mænd og kvinder. Men kvinder rammes af sygdommen på et senere tidspunkt i livet. Desuden har tumorer i tyktarmen typisk en anden placering hos kvinder, og de reagerer bedre på specifikke kemiske behandlinger. Køn har også indflydelse på om patienten reagerer på kemoterapi mod kræft som tyktarm-, lunge- eller hudkræft. På denne måde påvirker køn forløbet af sygdommen og patientens chancer for overlevelse.  

Primær biliær cirrose er en leversygdom, der primært rammer kvinder. Forfatterne af undersøgelsen giver klare beviser for, at for denne sygdom og kronisk hepatitis C, er den genetiske sammensætning og forskellige hormon niveauer hos kvinder en primær risikofaktor. Denne konstatering gælder også for osteoporose - knogleskørhed. Selv om osteoporose typisk opfattes som en kvindesygdom rammer det også mænd. Undersøgelsen anfører, at osteoporose  alt for ofte overses hos mandlige patienter, og det dokumenteres af en højere dødelighed blandt mænd, der rammes af knoglebrud.  

Baggio og hendes team viser også variationer mellem mænd og kvinder i farmakologi af aspirin og andre stoffer. Forskelle i virkninger og bivirkninger kan henføres til forskellige kropstyper, varierende reaktionstider i optagelse og udrenssning af stoffer, og en fundamentalt anderledes hormonal status.

Derfor bør ordinering af medicin med nensyn til dosis og varigheden af behandlingen tage patientens køn i betragtning, hvis den skal være både sikker og effektiv.  

Undersøgelsen konkluderer, at yderligere og mere vidtrækkende kliniske undersøgelser af kønsforskelle er nødvendige for at fjerne de grundlæggende uligheder mellem mænd og kvinder i behandlingen af sygdom.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?