Pas på de røde bøffer!

Der er god grund til at overveje om og hvor meget kød, du skal spise.
 

Spiser du meget rødt kød, øger du din risiko for at få et hjerteanfald

For mange er der ikke noget så godt som en mør og saftig rød bøf. Udover at den smager rigtig godt, så er den også kilde til flere muskler. Det er der i hvert fald mange body buildere og atleter, der tror. Men, hvad de ikke ved, er, at rødt kød i rå mængder kan øge risikoen for hjerteanfald.

Det har forsøg på mus vist, og nu har man på Cleveland Klinikken i USA fået bekræftet teorien ved at lade en flok mænd og kvinder mæske sig i store røde bøffer, hvorefter man målte deres blod.

Forskerne har hidtil troet, at det var kødets fedtkant, fedtmarmorering og kolesterolindhold, der øgede risikoen for hjerteanfald, men forsøget viste, at det faktisk kun spillede en mindre rolle. Den egentlige synder var et temmelig upåagtet kemikalie, der udvikler sig takket være bakterierne i tarmen. Via leveren konverteres kemikaliet til et andet lige så upåagtet kemikalie, kaldet TMAO. Og når det går ud i blodet øges risikoen for hjerteanfald.

Forsøget blandt kødspiserne viste, at de udviklede mere TMAO end vegetarer, der overhovedet ikke havde TMAO i blodet.

Resultatet har rystet forskerne. Ikke mindst Dr. Stanley Hazen fra Cleveland Klinikken. Han mener, resultaterne er skræmmende ikke mindst for børn og sportsfolk, der fylder sig med rødt kød for at blive store og stærke. Han kan personligt godt lide en mør og rød bøf, men har nu skruet voldsomt ned for sit forbrug.

Synderen

En række tilsvarende eksperimenter har vist, at det er kødets indhold af carnitin, der er den egentlige synder. Carnitin er et vandopløseligt vitaminagtigt stof, der indgår i kroppens energiomsætning. Udover at kroppen kan danne det selv, så findes det også i rødt kød, fisk, kylling og mejeriprodukter.

I sig selv er carnitin uskadeligt, men når det indgår i tarmenes bakterieflora danner det TMAO i blodet. Det viser sig få timer efter, at man har indtaget rødt kød, der har et højt indhold af carnitin. Vegetarer derimod danner ikke TMAO, selv om de spiser en enkelt bøf.

Derfor gav forskerne kødspiserne antibiotika for at se, hvad der skete, når man udryddede bakterierne i tarmen. Og ganske rigtigt. Så dannede de ikke TMAO.

Så det er blodets indhold af carnitin og TMAO, der er skurkene. Sandsynligvis fordi de to stoffer virker som et brændstof på tarmbakterier, der gør det muligt for kolesterolet at komme ud i arterierne, hvor det kan forårsage hjerteanfald.

Opdagelsen er dog ikke ensbetydende med, at du helt skal droppe lørdagsbøfferne. For rødt kød indeholder også masser af proteiner og B-vitaminer, der er godt for helbredet.

Så ligesom med så meget andet: Alt med måde!

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?