I det lange løb er gåture lige så godt for dit helbred.I det lange løb er gåture lige så godt for dit helbred.

Gåture bedre for dit blodtryk og kolesteroltal end løb

Rask gang kan sænke din risiko for højt blodtryk, højt kolesteroltal og diabetes lige så meget som at løbe.

 

Det er det overraskende resultat i en artikel i tisdskriftet Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, hvor forskere præsenterede en analyse af 33.060 løbere fra National Runners 'Health Study og 15.045 vandrere fra National Walkers' Health Study. Begge store amerikanske undersøgelser.

Forskerne fra Berkeley i Californien konstaterede, at den samme energi, der anvendes til moderat intensive gåture og energisk intensiv løb resulterede i lignende reduktioner i risikoen for højt blodtryk, højt kolesteroltal, diabetes og muligvis koronar hjertesygdom i løbet af undersøgelsens seks år.

I modsætning til tidligere undersøgelser, vurderede forskerne gang og løb på distance i stedet for tid.

"Jo mere løberne løb og vandrere gik, jo større var de sundhedsmæssige fordele. Hvis begge grupper brugte lige meget energi, så var de sundhedsmæssige fordele de samme," siger Paul T. Williams, Ph.D.og undersøgelsens hovedforfatter og forsker ved Lawrence Berkeley National Laboratory, Life Science Division.

Ved at sammenholde energiforbruget med selvrapporteret forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, diabetes og hjertesygdomme, fandt forskerne at:

  • Løb væsentligt reducerede risikoen for førstegangs forhøjet blodtryk med 4,2 procent mens gang reducerede risikoen med 7,2 procent.
  • Løb reducerede første gangs højt kolesteroltal med 4,3 procent, mens gang reducerede det med 7 procent.
  • Løb reducerede første gangs diabetes med 12,1 procent i forhold til 12,3 procent for gåture.
  • Løb reducerede koronar hjertesygdom 4,5 procent sammenlignet med 9,3 procent for gåture.

"Gåture kan være en mere holdbar aktivitet for nogle mennesker i forhold til at løbe, men dem, der vælger at løbe, ender med at træne dobbelt så meget som dem, der vælger at gå. Det er sandsynligvis fordi de kan aflægge dobbelt så lang en distance på en time," siger Williams.

Deltagere i studiet var 18 til 80 år, hovedsageligt i 40-50 års alderen. Mænd udgjorde 21 procent af vandrerne og 51,4 procent af løberne.

"Folk er altid på udkig efter en undskyldning for ikke at træne, men nu har de et enkelt valg mellem at løbe eller at gå og sikre et bedre helbred på lang sigt," siger Williams.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?