Meditationsteknikker kan hjælpe dig til at undgå et hjerteanfald og andre hjertekar-problermer på grund af stress efter en fyring.Meditationsteknikker kan hjælpe dig til at undgå et hjerteanfald og andre hjertekar-problermer på grund af stress efter en fyring.

Sådan undgår du hjerteanfald efter en fyring

 

De fleste, der har oplevet at miste et job, ved hvor meget det kan medføre af stress og bekymringer for fremtiden. Men at det også går ud over hjertet, er mere overraskende.

Arbejdsløshed kan medføre både øjeblikkelige og mere langvarige problemer med hjertet. Og den stress og de dårlige vaner, som ofte følger med en periode uden arbejde, kan henover tid skabe hjertekar problemer.

Heldigvis siger forskerne, at du selv kan gøre meget for at undgå det.

For nogle, især dem, hvor arbejdsløsheden kom som en overraskelse, eller dem, der har store økonomiske forpligtelser, forårsager det at blive fyret noget man kunne kalde ’knust hjerte’ eller på engelsk ’broken heart syndrome’.

"Det er en meget stresset situation, og du oplever en voldsom udløsning af adrenalin, som får hjertet til at slå ujævnt," siger dr. John Higgins, hjerteforsker på University of Texas Health Science Center i Houston.

Disse ændringer kan faktisk føre til et hjertetilfælde, selvom John Higgins understreger, at de fleste med voldsomme stressreaktioner vender tilbage til helt normalt helbred uden at få et hjertetilfælde.

Langvarige forandringer efter at have mistet et job, som f.eks. økonomiske problemer, familiestridigheder, at de daglige rutiner ændres og nogle gange også risikoadfærd i form af øget alkoholindtagelse og dårligere mad, kan i sig selv give hjerteproblemer hen over tid.

Meditation hjælper

Men de psykologiske faktorer spiller også en rolle.

De fleste af os kender de almindelige risikofaktorer for hjertesygdom som f.eks. højt kolesteroltal og højt blodtryk. Men mellem 25 og 35 pct. af alle hjertesygdomme er uforklarlige. Og forskerne tror, at psykologiske faktorer spiller ind her. Stadig flere undersøgelser har set på om stress, vrede og store livsændringer som f.eks. at miste sit job kan have en indflydelse på hjertets sundhed.

Et nyt studie offentliggjort dette efterår i Achives of International Medicin fandt frem til, at risikoen for et hjerteanfald steg signifikant for midaldrende og ældre, når de blev arbejdsløse. Forskerne fandt også ud af, at risikoen øgedes i takt med at man havde mistet flere jobs.

At miste sit arbejde er dog ikke det samme som at få hjerteproblemer. Især ikke, hvis du tager dine forholdsregler og beskytter dit hjerte. Forskerne peger på, at meditation, yoga og tai chi hjælper mod stresssymptomer.

Meditation hjælper dig med at se dine valgmuligheder og med at få et klarere perspektiv på, hvad du bør gøre. Du har jo stadig stresspåvirkningen, med meditation styrker dine evner til at håndtere det. Yoga hjælper dig også med at sænke stresshormonniveauet.

Dr. Higgins siger, at det er afgørende, at man laver nogle jævnlige motionsrutiner. Han anbefaler 30 til 60 minutter dagligt, også fordi det hjælper mod depression. Han anbefaler desuden muskelafspænding.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?