Måling af blodtrykket kan måske sikre at du bliver opmærksom på kognitive svækkelser i tide.

Ny mistanke: Højt blodtryk kan svække dig mentalt

 

Højt blodtryk, især i arterierne, som sørger for blod til hoved og nakke, ser ud til at være forbundet med manglende hjernefunktion.

Ifølge australske forskere har mennesker med højt blodtryk i arterierne, bl.a. den største arterie aorta og arterien i nakken, klarer sig dårligere i tests end andre. De har sværere ved at analysere visuelle indtryk og de tænker langsommere ligesom de har en dårligere hukommelse.

”Typisk tager man blodtrykket fra arterier i armen, men at lave et tjek fra de centrale arterier, der direkte styrer blodtilførslen til hjernen, giver formodentlig et mere nøjagtigt billede af sammenhængen,” siger forskeren Matthew Pase, Center for Human Psychopharmacology på Swinburne University i Melbourne.

Det var målet med undersøgelsen at se, om sammenhængen mellem blodtryk og kognitive evner var tydeligere i de centrale arterier end ved måling i armen. Undersøgelsen er offentliggjort i maj 2013 ved et møde på Association for Psychological Science.

Forskerne undersøgte 593 australiere i alderen fra 20 til 82 år. Deltagere i undersøgelsen var næsten alle hvide, alle var rygere og uden tidligere slagtilfælde eller demens.

Blod til hjernen

”Hvis vi kan måle sammenhængen ved at tage blodtrykket i de centrale arterier, kan vi måske også bedre forudsige hjernens funktioner, ” siger Mathew Pase.

Et bankende hjerte pumper blodet i ryk, men de centrale arterier er fleksible – de udvider sig og trækker sig sammen for at opretholde en stabil blodgennemstrømning til hjernen.

Men med alderen stivner de centrale arterier, og i takt med den stadig mindre elasticitet, betyder et højt blodtryk, at hjernen modtager mere blod, hvilket kan beskadige de kognitive evner.

Da forskerne testede sammenhængen mellem højt blodtryk og svækkelse af hjernen i armen, fandt de kun sammenhæng i opfattelse af visuelle indtryk. Men da de testede sammenhængen ved et højt blodtryk i de centrale arterier, var der flere sammenhænge.

Mathew Pase ønsker nu at undersøge, om man ved at reducere det centrale blodtryk – f.eks. ved rygestop, regelmæssig motion og begrænset saltindtag – kan beskytte sig mod mental svækkelse.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?