Føler du at du er blevet en større klodsmajor efter at du er begyndt at tage kolesterolsænkende medicin, så tager du ikke fejl. Statiner øger nemlig din risiko for skader og forstuvninger.

Kolesterol-medicin gør dig til en klodsmajor

 

Hvis du tager statiner, har du større risiko for muskel- og ledskader, forstuvninger og forvridninger,  men forskerne mener, at det er risikoen værd.

Undersøgelsen fra North Texas Health Care System i Dallas er foretaget blandt 14.000 aktive amerikanske soldater og krigsveteraner, og den viser, at statinerne øger risikoen for muskelsvaghed, kramper og problemer med senerne, men at de kan være livsvigtige i forbindelse med hjerte-karsygdomme.

”Og får man statiner af den grund, bør den nye viden ikke afskrække folk,” siger dr. Ishak.

”Dertil kræves der mere viden. Men man bør i så fald tale med sin læge om fordele og ulemper ved at tage medicinen,” siger han.

Forskerne sammenlignede 7.000 brugere af statiner med et tilsvarende antal ikke-brugere, og resultatet viste ifølge Jama Internal Medicine, at de, der tog statiner, havde 19 pct.s større risiko for at have problemer med bevægeapparatet i forhold til ikke-brugerne.

Klodsmajor er et klassisk gammelt familiespil, hvor deltagerne på skift trækker en træklods ud af tårnet og placerer den oven på tårnet, så det langsomt bliver højere og mere skrøbeligt. Når det til sidst vælter råber modspillerne KLODSMAJOR.

Og helt konkret havde statin-brugerne 13. pct.s større tilbøjelighed til at lide af forstuvninger, forvridninger og seneproblemer. Til gengæld var risikoen for at få slidgigt kun 0,7 pct. større hos de, der tog kolesterolsænkende medicin.

Maner til besindighed

Den øgede risiko for at få problemer med bevægeapparatet i forbindelse med indtagelse af statiner, er ikke tidligere beskrevet, men resultaterne kan have konsekvenser for fysisk aktive mennesker.

Dr. Gregg Fonarow, der er talsmand for den amerikanske hjerteforening siger, at statinbrugerne skal tage resultaterne med ro.

”Undersøgelsen dokumenterer klart, at de kardiovaskulære fordele ved at bruge statiner overgår de potentielle risici, herunder muskelproblemer,” siger han.

Han peger på, at statiner i flere meget store undersøgelser har bevist deres berettigelse til at mindske risikoen for hjerte-karsygdomme hos både mænd og kvinder.

I den aktuelle undersøgelse tog 75 pct. af deltagerne simvastatin, mens 20 pct. tog atorvastatin. Resten tog pravastatin, rosuvastatin, fluvastatin eller lovastatin.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?