Skip to main content

Spis Middelhavskost og undgå hjerteanfald

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis du spiser Middelhavskost kan du sænke risikoen for at udvikle hjerteanfald, slagtilfælde og smertefuld forsnævring af arterierne i benene.

Det viser det første kliniske forsøg, der har testet, om Middelhavskost kan afværge hjerte-kar-sygdom hos mennesker med forhøjet risiko.

Middelhavskost er rig på olie, nødder, frugt, oliven, grøntsager, fuldkorn og fisk, og undersøgelsen viser over en fem-årig periode, at man kan mindske risikoen for at få et hjerteanfald eller slagtilfælde med omkring 30 pct. Hertil kommer, at man kan mindske risikoen for at få tilstoppede arterier i benene, skriver Journal of American Medical Association. 

”Rigtig mange mennesker lider af såkaldt plak i arterierne i benene, og de kan have det i årevis uden nogen symptomer. Men da tilstanden forværres, vil de en dag opleve, at de får smertefulde kramper, når de går ,” siger dr. Miguel Martinez-Gonzalez, der er professor ved universitetet i Navarra i Pamplona i Spanien.

I den aktuelle undersøgelse havde de ældre, der spiste Middelhavskost,  en halv til to tredjedel mindre sandsynlighed for at udvikle smertefuld perifer arterie sygdom sammenlignet med dem, der indtog en mere fedtfattig kost.

”Dermed understøtter undersøgelsen, at Middelhavskost hjælper med at holde arterierne sunde,” siger Martinez-Gonzalez.

 

Sundt fedt

 

Middelhavskost adskiller sig på vigtige ommåder fra den gængse "vestlige" koststil, hvor maden typisk indeholder en masse sukker og salt i forarbejdede fødevarer og mættet fedt fra rødt kød og smør. Middelhavskosten omfatter også nogle af disse fødevarer, men har et forholdsvist højt indhold af fedt, der primært er hjerte-sundt, fordi det er umættet, da det kommer fra olivenolie, nødder og fisk.

Eksperter har længe vidst, at mennesker, der holder sig til Middelhavskost har en lavere risiko for hjerteanfald og død fra hjertesygdomme. Men det havde ikke været klart, om kosten i sig selv, var årsagen.

I undersøgelsen deltog 7.500 voksne kvinder og mænd i alderen 55 til 80 år, som havde øget risiko for at udvikle tilstoppede arterier, fordi de havde enten diabetes eller andre risikofaktorer såsom fedme eller rygning.

Deltagerne blev inddelt i tre grupper. En gruppe blev bedt om at indtage en fedtfattig kost, mens de to andre spiste Middelhavskost. Den ene af de to grupper, der spiste Middelhavskost, skulle indtage mindst fire spiseskefulde ekstra jomfru olivenolie om dagen. Den anden gruppe fik knap 30 g valnødder, mandler og hasselnødder hver dag.

Efter fem år havde 89 af deltagere udviklet smertefuld perifer arterie sygdom. Men det viste sig, at risikoen for at få det ændrede sig afhængigt af kosten.

I den fedtfattige gruppe udviklede 0,5 pct. af deltagerne perifer arterie sygdom om året. I gruppen, der spiste blandede nødder, blev det tal halveret, og i gruppen, der indtog olivenolie, var det blot 0,15 procent.

”Uanset, om du foretrækker nødder eller olivenolie, så kan kosten mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde,” siger dr. Suzanne Steinbaum, der er direktør på Lenox Hill Hospital i New York City.

"Med undersøgelsen in mente kan vi nu anbefale Middelhavskost som en forebyggende strategi for al sygdom i hjerte-kar-systemet, herunder hjerteanfald, slagtilfælde og perifer arterie sygdom," siger hun.