Skip to main content

Mangel på magnesium øger din risiko for knoglebrud

Et lavt indhold af magnesium i blodet kan øge risikoen for knoglebrud.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Bristol i England og Universitet i det Østlige Finland i Kuopio, hvor forskere har sammenlignet risikoen for knoglebrud med indhold af magnesium i blodet hos 2.245 midaldrende mænd, der blev fulgt i over 20 år.

Kalcium og D-vitamin er nøglefaktorer for knoglestyrken, men nogle tidligere undersøgelser har antydet, at magnesium også kan styrke knoglerne - mest fordi magnesiummangel er blevet forbundet med en øget risiko for knogleskørhed. Magnesium er et essentielt mineral og et unormalt lavt indhold i blodet kan hæmme knoglernes D-vitamin- og kalcium-balance.

Den nye undersøgelse har derfor specifikt set på effekten af ​​magnesium på knoglebrud.

I løbet af undersøgelsens 20 år fandt forskerne, at deltagere med lave niveauer af magnesium i blodet havde en signifikant højere risiko for knoglebrud - især for hoftebrud.

Mænd med meget magnesium var 44 procent mindre tilbøjelige til at have knoglebrud. I løbet af den 20-årige opfølgningsperiode havde ingen af ​​de 22 mænd, der havde meget høje niveauer af magnesium, fået et knoglebrud.

Forhøjede magnesium-niveauer blev defineret som mere end 2,3 milligram per deciliter.

Undersøgelse så også på sammenhængen mellem magnesium i kosten og knoglebrud, men fandt ingen sammenhæng, hvilket svarer til tidligere undersøgelser.

"Resultaterne tyder på at en sikring af blodets indhold af magnesium kan være en lovende omend uprøvet metode til forebyggelse af risikoen for knoglebrud," siger dr. Setor Kunutsor fra University of Bristol's Musculoskeletal Research Unit. Han har fået undersøgelsen offentliggort i tidsskriftet European Journal of Epidemiology

Øget indtagelse af magnesium fra mad og vand kan ikke automatisk øge niveauet af magnesium i blodet - især ikke hos ældre mennesker, der tager visse medikamenter eller som har gastrointestinale lidelser, forklarer forskerne, der istedet foreslår kosttilskud som en effektiv måde at øge blodets indhold af magnesium.

"Undersøgelsen tyder på, at øgede magnesiumkoncentrationer kan beskytte mod den fremtidige risiko for frakturer. Imidlertid er veldesignede forsøg med magnesium kosttilskud nødvendige for at undersøge disse muliughederne," siger prof. Jari Laukkanen, der er chefforsker på universitet i det Østlige Finland.

Forskerne understreger betydningen af ​​deres resultater for folkesundheden og bemærker at de fleste ældre og midaldrende mennesker, der har en højere risiko for knoglebrud, også har lave niveauer af magnesium i blodet. Denne mangel på magnesium er vanskeligt at identificere, da det ikke forårsager nogen symptomer og læger ikke tester for magnesiummangel som rutine.

Forskerne håber at deres resultater vil medføre offentlige helbredsinitiativer så magnesium inkluderes i rutinemæssige blodprøver - især hos ældre.