I stedet for implantaterr, arbejder forskerne på at transplantere fordyrkede tænder baseret på dit eget tandkødsvæv, så tænderne slår rod.

Forskere tættere på at kunne dyrke tænder

 

Drømmen om at der kan gro nye ud, når voksne har tabt tænder, er ved at blive til virkelighed.

Forskere har nemlig udviklet en ny metode til at erstatte manglende tænder med et materiale udviklet fra en persons eget tandkøds celler.

De nuværende implantat-baserede metoder kan ikke gengive en naturlig rod struktur og som en konsekvens af friktionen fra tygning og andre kæbebevægelser, kan kæbeknoglen smuldre omkring implantatet.

Forskere har derfor forsøgt at finde en metode til at udvikle tænder, der gror fast i tandkødet.

Håbet har været at generere umodne tænder, der efterligner dem i fosterstadiet og som kan transplanteres, så små celle-formationer i den voksne kæbe udvikler sig til funktionelle tænder.

Tilsyneladende kan fostertænder (primordier) udvikle sig normalt i den voksne mund. Så hvis man kan identificere egnede celler, som kan kombineres på en sådan måde at de producerer en umoden tand, er der en realistisk mulighed for at du kan få transplanteret dyrkede tænder baseret på din egen DNA.

Derfor har en række undersøgelser i stor udstrækning fokuseret på anvendelsen af fosterceller, men da de færreste har gemt celler fra fostertilstanden, er det ikke en praktisk løsning for voksne i dag.

Mus fik mennesketænder

"Hvad der kræves, er identifikationen af voksne kilder til humane epitel og mesenkymale celler i tilstrækkeligt antal til at danne tænder," siger professor Paul Sharpe, der er ekspert i kraniofacial udvikling og stamcellebiologi på Kings College i London.

Og det er delvist det han har gjort i et eksperiment, som netop er offentliggjort i Dental Research.

Her isolerede forskerne et voksent menneske tandkødsvæv (epitelceller) fra patienter på Dental Institute på Kings College London, hvorefter de fik det til at vokse videre i laboratoriet.

På et tidspunkt kombinerede de det med de celler i mus, der danner tænder.

Og da de transplanterede denne kombination af celler til musene var forskerne i stand til at få denne hybrid af menneske / mus tænder - inklusive dentin, emalje og levedygtige rødder-  til at gro.

Professor Sharpe konkluderer:

»Disse lettilgængelige epitelceller er således en realistisk kilde til at dyrke tænder. Den næste store udfordring er at identificere en måde at få voksne humane mesenkymceller til at være tand-fremkaldende, hvilket vi i øjeblikket kun kan gøre med foster mesenkymceller."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?