Børst bisserne grundigt , så du undgår større tandproblemer. De kan nemlig medføre Alzheimers.

Dårlige tænder kan medføre alzheimers

 

Børst dine tænder og undgå Alzheimers! Mennesker med dårlig mundhygiejne og sygdomme i mundhulen har nemlig tilsyneladende forøget risiko for at udvikle Alzheimers.

Det viser et nyt studie, som er udført af University of Central Lancashire, School of Medicine and Dentistry.

Mistanken er nu, at bakterier, som er forbundet med paradentose, kan inficere hjernen.

Forskerne undersøgte hjerneprøver fra 10 patienter, som ikke led af Alzheimers eller demens og fra 10 patienter, som havde sygdommen. De kunne påvise forekomsten af bakterien Porphyryomonas gingivalis (der er forbundet med paradentose) i hjernen hos patienter med demens.

Bakterierne kommer i blodbanerne ved at man spiser og tygger men især ved tandoperationer, hvor fra de potentielt kan finde vej til hjernen.

Bakterier fra gummerne

Forskerne mener, at hver gang bakterierne kommer op til hjernen, påvirker de immunsystemets respons i allerede påvirkede celler, så der udløses kemiske reaktioner, der slår neuroner ihjel. Det kan være den mekanisme, som fører til ændringer i hjernen, hvilket typisk vil være Alzheimers. Og det kan altså være på grund af bakterierne, at mennesker får symptomer som forvirring og dårlig hukommelse.

Der er desuden tegn på, at bakterierne kan forværre en eksisterende demenstilstand.

Seniorforsker, dr. Sim K. Singhrao siger, at han og hans kollegaer arbejder på den teori, at når hjernen gentagne gange udsættes for bakterier og urenheder fra vores gummer, vil immunsystemets reaktion føre til celledød og måske hukommelsessvigt.

At have fundet Porphyromonas gingivalis i hjernen fra afdøde demenspatienter og at kunne sammenligne dem med patienter uden demens, er et stort skridt for videnskaben, da det hidtil ikke har været dokumenteret på mennesker. Tidligere har dyreforsøg vist det samme. Og anden forskning har vist sammenhæng mellem demens og andre bakterier og vira som f.eks. Herpes.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?