Rosiner har et højt kalium-indhold og sikrer en syreneutralisering, der er gavnligt for knoglerne.Rosiner har et højt kalium-indhold og sikrer formentlig en syreneutralisering, der er gavnligt for knoglerne.

Rosiner kan forhindre knogleskørhed

Rosiner, bananer og andre kalium-rige fødevarer kan styrke knoglerne ved at forhindre knoglenedbrydning.

 

Det understreger en ny undersøgelse fra University of Surrey, der viser, at kaliumsaltene bikarbonat og citrat, som især findes i frugter og grøntsager, spiller en vigtig rolle for knoglestyrken.

Undersøgelsen viste, at disse kaliumsalte reducerer knogleresorption, der er en konstant proces, hvor knoglerne mister og får tilført celler.

Undersøgelsen afslørede, at højt indtag af kaliumsalte reducerer udskillelsen af ​​kalcium og syre i urinen.

"Det betyder, at overskydende syre neutraliseres og knoglemineralindholdet bevares," siger hovedforfatter Dr. Helen Lambert, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Osteoporose International.

"For meget syre i kroppen, som er et resultat af en typisk vestlig kost med meget animalsk protein og korn, svækker knoglerne og medfører knoglebrud. Men vores undersøgelse viser, at kaliumsaltene medførte et fald i knogleudskiftningen og dermed kan bremse knogleskørhed," siger dr. Lambert.

Selvom knogleresorption og knogledannelse er en naturlig proces, som sikrer at knogler vokser, helbredes og tilpasse sig, så medfører knogleskørhed, at balancen forskydes så der nedbrydes mere knogle end der opbygges, hvilket fører til skrøbelighed og knoglebrud.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Knogleskørhed | maj 16, 2013

Rygning i ungdommen øger risiko for knogleskørhed

Ryger din datter, så skulle du måske advare hende om at hendes risiko for at udvikle…

Over 400.000 danskere menes at lide af knogleskørhed, men kun 75.000 er i behandling. Danmark har EU-rekod i hoftebrud, der menes at være årsag til 3.000 dødsfald årligt. En ud af to kvinder og én ud af fem mænd over 50 år vil brække en knogle på grund af knogleskørhed.

I de sidste år er kulhydrater tilmed blevet et fyord for mennesker, der vil slanke sig, så mange holder sig fra frugter, hvilket ikke bare betyder, at de mister vigtige vitaminer, men måske også mindske beskyttelsen mod knogleskørhed.

Forskere har tidligere undersøgt forskellige fødevarers påvirkning af kroppens syrebalance og her stak rosiner ud som den mest alkaliske - i modsætning til syreholdige - madvarer. Andre meget alkaliske madvarer er f.eks spinat, solbær og bananer, men de fleste frugter og grøntsager er alkaliske i større eller mindre grad.

Tags: knogleskørhed, kalium, syre

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?